Mozzarella z pomidorami
- Pomidor (360 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Bazylia świeża (45 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na mozzarellę z pomidorami krok po kroku
Pomidory sparz i pokrój je w cienkie plasterki.
Na talerz rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę, następnie dołóż pomidory.
Całość polej oliwą i posyp solą i pieprzem.
Danie udekoruj bazylią.
Więcej informacji na temat mozzarelli z pomidorami
Mozzarella z pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostej, włoskiej kuchni. To sałatka, którą robi się w kilka minut, jednak jej smak zachwyca. Przepis na pomidory z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących kucharzy, ale również osób, które nie przepadają za zbyt długim gotowaniem.
Przepis na mozzarellę z pomidorami jest nie tylko smaczny, ale również pyszny. To doskonały pomysł na dodatek, który sprawdzi się na imprezę. To również smaczna przekąska. Całość, choć prosta i nie potrzebuje obróbki termicznej, jest świetnym dodatkiem. Łączą się w niej smak soczystych i słodkich pomidorów, delikatna mozzarella i pyszna bazylia. To danie, które jest najlepszą opcją dla wszystkich miłośników włoskich smaków. To właśnie stamtąd się wywodzi. Znana pod nazwą sałatka Caprese, w Polsce pojawia się na stole dość rzadko, a to ogromna szkoda, gdyż ma wspaniały smak. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu, więc będzie idealną opcją na szybki i bardzo prosty posiłek, bez obróbki termicznej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mozzarellę z pomidorami, by była smaczna, a przy okazji prosta, to ten przepis będzie idealnym wyborem. To dobry wybór również dla początkujących kucharzy. Ta włoska przystawka nie potrzebuje wielu składników. Całość można przygotować w kilka chwil na bazie trzech składników, które są łatwo dostępne i można je znaleźć w większości sklepów, a nawet w domowej spiżarni. Sprawdzi się na imprezy, rodzinne spotkania, a także dodatek do obiadu. Będzie też wspaniałą opcją na lekką i letnią przekąskę. Jest bardzo delikatna i ma pyszny smak. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza latem, gdyż jest niezwykle lekka. Ma również mało kalorii, więc będzie dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Całość jest również zdrowa, co spodoba się wszystkim, którzy szukają zdrowszych opcji. Dostarcza naprawdę sporo błonnika, a przy okazji likopenu i potasu. To dobry wybór dla osób z chorobami układu krwionośnego, gdyż te dwie substancje wpływają pozytywnie na funkcjonowanie serca. To danie bardzo smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. W dodatku jest niezwykle szybkie i łatwe.
Alergeny w mozzarelli z pomidorami
Lista alergenów dla mozzarelli z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze mozzarelli z pomidorami
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(272g)
Węglowodany
(272g)
Tłuszcze
(272g)
Witaminy
(272g)
Składniki mineralne
(272g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.