Moussaka

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grecka zapiekanka moussaka na talerzu.
Moussaka
Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale smak po prostu zachwyca.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
460 kcal
Kcal w porcji
378 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bakłażan (450 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (45 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka, rondelek

Przepis na moussakę krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj posiekany czosnek, dopraw: 2 łyżeczkami ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu. Podsmaż mięso, do zarumienienia.

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż tak długo, aż pomidory rozpadną się i stworzą sos.

Bakłażana i ziemniaki umyj i pokrój w plastry.

Rozgrzej patelnię grillową i zgrilluj na niej bakłażana. Tak samo przygotuj ziemniaki.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany.

Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany.

W rondelku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Powoli wlewaj do garnka mleko, cały czas mieszając. Sos gotuj przez 5 minut i dopraw go szczyptą gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego.

Na wierzch moussaki zetrzyj ser.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Celsjusza na pół godziny.

Jak oceniasz przepis na moussakę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat moussaki

Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale smak po prostu zachwyca.

Przepis na moussakę jest doskonałym pomysłem na zdrowy posiłek. To dobra opcja również dla początkujących. Jej wykonanie nie jest zbyt trudne, choć co prawda zajmuje sporo czasu. Przez co wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania. Warto jednak oprzeć się pokusie zrezygnowania i przygotować to danie w kilku krokach przedstawionych w tym przepisie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić moussakę w domu, by była smaczna i w pełni tradycyjna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć wiadomo, najlepiej smakuje ta z greckich restauracji, również domowa ma swój urok. A jest nim wspaniały zapach w całym domu i bardzo duża porcja. Muussaka z przepisu jest najlepsza, by się o tym przekonać trzeba jej po prostu spróbować! To pyszna opcja na obiad dla całej rodziny. Ta grecka zapiekanka jest niezwykle popularna, nie tylko w krajach śródziemnomorskich. Również w Polsce. Dlatego wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziesz w każdym większym sklepie. Najlepiej robić ją latem, wtedy można dostać pyszne i dobrze rozwinięte bakłażany, ale również dorodne pomidory, które wspaniale się komponują w tym zestawie. Równie dobrze można też przygotować ją jesienią, gdy bakłażany wciąż są dorodne. Grecka moussaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, serwowana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym domu na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki. Choć ta zapiekana kojarzona jest właśnie z wszelkiego rodzaju uroczystościami, sprawdzi się idealnie także na co dzień. Jest niezwykle sycąca, gdyż w większości robi się również z ziemniakami, które mają wysoki indeks sytości. Oprócz tego zawiera również sporo mięsa mielonego. Warto wybrać to drobiowe, gdyż ma mniej tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny. Za to dostarcza naprawdę sporo białka, które syci i odżywia.

Alergeny w moussace

Lista alergenów dla moussaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze moussaki

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera sporo błonnika i białka, może więc gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(378g)
Energia (kcal)
121.81
460.44
Białko (g)
4.77
18.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(378g)
Węglowodany (g)
7.39
27.94
Węglowodany przyswajalne (g)
6.22
23.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(378g)
Tłuszcz (g)
8.32
31.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
14.01
Tłuszcze nienasycone (g)
4.62
17.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.96
14.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.51
66.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(378g)
Witamina A (µg (mcg))
45.77
173.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.12
23.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.96
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
2.27
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.75
142.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.60
Ryboflawina (mg)
0.10
0.37
Niacyna (mg)
1.12
4.23
Foliany (µg (mcg))
14.04
53.07
Beta karoten (µg (mcg))
88.62
335.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(378g)
Sód (mg)
44.70
168.95
Potas (mg)
230.46
871.13
Wapń (mg)
63.87
241.42
Fosfor (mg)
82.90
313.35
Magnez (mg)
15.24
57.60
Żelazo (mg)
0.48
1.82
Cynk (mg)
0.59
2.21
Miedź (mg)
0.06
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny moussaki 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania moussaki

Koszt składników
64.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
450 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 450 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidor
400 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
64.60