Moussaka
- Bakłażan (450 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Pomidor (400 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (45 g)
- Mleko 2% (500 ml)
Przepis na moussakę krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj posiekany czosnek, dopraw: 2 łyżeczkami ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu. Podsmaż mięso, do zarumienienia.
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż tak długo, aż pomidory rozpadną się i stworzą sos.
Bakłażana i ziemniaki umyj i pokrój w plastry.
Rozgrzej patelnię grillową i zgrilluj na niej bakłażana. Tak samo przygotuj ziemniaki.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany.
Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany.
W rondelku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Powoli wlewaj do garnka mleko, cały czas mieszając. Sos gotuj przez 5 minut i dopraw go szczyptą gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch moussaki zetrzyj ser.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Celsjusza na pół godziny.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat moussaki
Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale smak po prostu zachwyca.
Przepis na moussakę jest doskonałym pomysłem na zdrowy posiłek. To dobra opcja również dla początkujących. Jej wykonanie nie jest zbyt trudne, choć co prawda zajmuje sporo czasu. Przez co wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania. Warto jednak oprzeć się pokusie zrezygnowania i przygotować to danie w kilku krokach przedstawionych w tym przepisie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić moussakę w domu, by była smaczna i w pełni tradycyjna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć wiadomo, najlepiej smakuje ta z greckich restauracji, również domowa ma swój urok. A jest nim wspaniały zapach w całym domu i bardzo duża porcja. Muussaka z przepisu jest najlepsza, by się o tym przekonać trzeba jej po prostu spróbować! To pyszna opcja na obiad dla całej rodziny. Ta grecka zapiekanka jest niezwykle popularna, nie tylko w krajach śródziemnomorskich. Również w Polsce. Dlatego wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziesz w każdym większym sklepie. Najlepiej robić ją latem, wtedy można dostać pyszne i dobrze rozwinięte bakłażany, ale również dorodne pomidory, które wspaniale się komponują w tym zestawie. Równie dobrze można też przygotować ją jesienią, gdy bakłażany wciąż są dorodne. Grecka moussaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, serwowana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym domu na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki. Choć ta zapiekana kojarzona jest właśnie z wszelkiego rodzaju uroczystościami, sprawdzi się idealnie także na co dzień. Jest niezwykle sycąca, gdyż w większości robi się również z ziemniakami, które mają wysoki indeks sytości. Oprócz tego zawiera również sporo mięsa mielonego. Warto wybrać to drobiowe, gdyż ma mniej tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny. Za to dostarcza naprawdę sporo białka, które syci i odżywia.
Alergeny w moussace
Lista alergenów dla moussaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze moussaki
To danie zawiera sporo błonnika i białka, może więc gościć w menu często.
Energia i białka
(378g)
Węglowodany
(378g)
Tłuszcze
(378g)
Witaminy
(378g)
Składniki mineralne
(378g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.