Moskole
- Ziemniaki późne - 14 średnich sztuk (1400 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kefir (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
Przepis na moskole krok po kroku
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.
Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj mąkę, kefir, jajka, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, zagnieć gładkie ciasto.
Formuj płaskie okrągłe kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Pokrój boczek w paski i podsmaż razem z cebulą na patelni.
Moskole podawaj z okrasą na wierzchu.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat moskoli
Moskole to tradycyjne danie podhalańskie. Moskole ziemniaczane przygotowywane były niegdyś na kolację wigilijną jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Moskole pieczone w piekarniku są zdrowszą alternatywą ziemniaczanych placków smażonych na oleju. Przepis na moskole jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego regionalnego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka owsiana, kefir lub maślanka, boczek, cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy.
Jak zrobić moskole? Przygotujesz je z ugotowanych ziemniaków z obiadu. Jeśli nie zostały Ci żadne ziemniaki z dnia poprzedniego obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, kefir, jajka, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, zagnieć gładkie ciasto. Formuj płaskie okrągłe kotlety i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pokrój boczek w paski i podsmaż razem z cebulą na patelni. Moskole podawaj z okrasą na wierzchu.
Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Jajka użyte do przygotowania omletu zawierają cenne aminokwasy, są źródłem pełnowartościowego białka. Żółtko jaja posiada sporą ilość żelaza. W jaju kurzym zawarte są witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B.
Podsumowując moskole to wspaniałe placki ziemniaczane, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie dodasz do okrasy boczku będzie to świetne danie postne. Placki możesz także upiec na blasze w piekarniku, będą miały mniej kalorii. Moskole tak jak wiele postnych dań są produkowane bez dodatku mięsa. Kiedyś mięso było bardzo drogie i stać na nie było tylko nie licznych. Dlatego wymyślano potrawy bez jego dodatku.
Alergeny w moskolach
Lista alergenów dla moskoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
Wartości odżywcze moskoli
Moskole to ziemniaczane placki. Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużo składników mineralnych oraz witamin. Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.