Moskaliki

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Moskaliki podane na pieczywie.
Moskaliki
Moskaliki to nic innego jak śledzie marynowane w zalewie octowej. Moskaliki świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 50 min
972 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Śledź, cały (1000 g)
  • Ocet spirytusowy (200 ml)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na moskaliki krok po kroku

Śledzie wypatrosz, oczyść z łusek i pozbaw głów. Śledzie dokładnie opłucz i namocz w wodzie na 3 godziny.

Do garnka wlej ocet, dodaj do niego 300 ml wody, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę chilli, pół małego opakowania gorczycy, 3 liście laurowe oraz odrobinę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Zalewę pozostaw do przestudzenia.

Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój na plastry.

Śledzie włóż do słoików, dodaj do nich plastry cebuli oraz czosnku i całość zalej zalewą.

Słoiki zakręć i odstaw na kilka dni do lodówki.

Po tym czasie śledzie nadają się do spożycia - niewykorzystane moskaliki możesz zapasteryzować.

Jak oceniasz przepis na moskaliki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat moskalików

Moskaliki to śledzie marynowane w zalewie octowej. Tradycyjne domowe moskaliki świetnie sprawdzą się jako przystawka podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Śledzie marynowane będą również doskonałą zakąską do wódki. Sprawdzony przepis na moskaliki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śledzie, ocet spirytusowy, cebula, czosnek, sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, liście laurowe oraz gorczyca.

A jak zrobić moskaliki? Śledzie wypatrosz, oczyść z łusek i pozbaw głów. Śledzie dokładnie opłucz i namocz w wodzie na 3 godziny. Do garnka wlej ocet, dodaj do niego 300 ml wody, oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zalewę pozostaw do przestudzenia. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój na plastry. Śledzie włóż do słoików, dodaj do nich plastry cebuli oraz czosnku i całość zalej zalewą. Słoiki zakręć i odstaw na kilka dni do lodówki. Po tym czasie śledzie nadają się do spożycia - niewykorzystane moskaliki możesz zapasteryzować.

Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Jod niezbędny jest do produkcji hormonów tarczycy - czyli tyroksyny oraz trójjodotyroniny. Odpowiednia podaż witaminy D występującej w śledziu odpowiada między innymi za proces wchłaniania wapnia i fosforu. Ta funkcja witaminy D pośrednio wpływa na budowę mocnych i zdrowych kości oraz zębów.

Podsumowując pyszne moskaliki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na imprezy. Najlepsze śledzie marynowane są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania moskalików dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Aby przygotować pyszne danie śledzie należy dobrze wypatroszyć i oczyścić.

Alergeny w moskalikach

Lista alergenów dla moskalików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź, cały
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na moskaliki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze moskalików

na 100g gotowej potrawy

Moskaliki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Śledzie stanowią doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
121.54
972.28
Białko (g)
12.92
103.36
Fenyloalanina (mg)
0.50
4.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
1.79
14.30
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
12.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
2.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
6.39
51.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
17.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
33.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.64
21.08
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
12.05
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.25
338.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
19.72
157.75
Witamina B6 (mg)
0.49
3.88
Witamina B12 (µg (mcg))
9.65
77.18
Witamina C (mg)
1.97
15.80
Witamina D (µg (mcg))
2.96
23.66
Witamina E (mg)
0.76
6.06
Retinol (µg (mcg))
19.72
157.75
Tiamina (mg)
0.07
0.59
Ryboflawina (mg)
0.17
1.34
Niacyna (mg)
2.29
18.35
Foliany (µg (mcg))
9.76
78.08
Beta karoten (µg (mcg))
0.21
1.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
64.46
515.72
Potas (mg)
256.77
2054.20
Wapń (mg)
46.77
374.20
Fosfor (mg)
173.00
1384.00
Magnez (mg)
24.44
195.49
Żelazo (mg)
0.83
6.66
Cynk (mg)
0.74
5.91
Miedź (mg)
0.07
0.60
Mangan (mg)
0.06
0.48
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny moskalików 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania moskalików

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź, cały
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
200 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
37.00