Mortadela w panierce

Opublikowano: 25.06.2023 r., 13:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażona mortadela w chrupiącej panierce
Mortadela w panierce
Mortadela w panierce z jajka i bułki tartej to doskonała propozycja na pyszne i tanie danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kotlety z mortadeli.
Przygotowanie 20 min
377 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mortadela (500 g)
  • Jajko - w rozmiarze L (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia, miseczki

Przepis na mortadelę w panierce krok po kroku

Mortadelę obierz z osłonki foliowej i pokrój w grubsze plastry.

Do miseczki wybij jajko i wymieszaj je z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu.

Do drugiej miseczki przesyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej.

Plastry mortadeli panieruj w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety z mortadeli podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na mortadelę w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat mortadeli w panierce

Mortadela w panierce to doskonała propozycja na dodatek do ziemniaków. Szybkie w przygotowaniu kotlety warto podać na obiad z dodatkiem surówki. Przepis na mortadelę w panierce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mortadela, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kotlety z mortadeli? Mortadelę obierz z osłonki foliowej i pokrój w grubsze plastry. Do miseczki wybij jajko i wymieszaj je z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu. Do drugiej miseczki przesyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Plastry mortadeli panieruj w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe kotlety z mortadeli podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gramów (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując mortadela w jajku i bułce tartej to doskonała propozycja na tanie danie obiadowe. Pyszne kotlety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem ziemniaków i surówki. Smażone kotlety są ciężkostrawne, dlatego nie są zalecane w diecie osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Alergeny w mortadeli w panierce

Lista alergenów dla mortadeli w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze mortadeli w panierce

na 100g gotowej potrawy

Mortadela w panierce to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu obiad. Mortadela smażona w panierce jest ciężkostrawna, dlatego nie jest polecana osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
290.10
377.13
Białko (g)
13.97
18.16
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.66
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
6.21
8.07
Węglowodany przyswajalne (g)
5.86
7.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
22.85
29.70
Tłuszcze nasycone (g)
7.19
9.35
Tłuszcze nienasycone (g)
15.66
20.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.03
15.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.63
4.72
Cholesterol (mg)
77.46
100.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
13.64
17.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.82
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.26
1.63
Witamina E (mg)
0.35
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.64
17.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.54
4.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.18
21.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
771.95
1003.54
Potas (mg)
244.79
318.23
Wapń (mg)
27.49
35.73
Fosfor (mg)
137.43
178.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.21
19.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
1.46
Cynk (mg)
1.80
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mortadeli w panierce 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mortadeli w panierce

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mortadela
500 g
3.50
Za 170,0 g
Liczba opakowań 3
10.29
Za 500 g
Jajko
1 szt.
w rozmiarze L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
26.30