Morszczuk smażony

Opublikowano: 08.09.2023 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony morszczuk z frytkami
Morszczuk smażony
Morszczuk smażony to propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Rybę warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
308 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryba morszczuk - filet (700 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz

Przepis na morszczuka smażonego krok po kroku

Mrożone filety z morszczuka rozmroź i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody.

Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko i rozbełtaj je.

Do drugiego talerza wsyp mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Rybę zanurz w jajkach z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz w bułce oraz mące.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na morszczuka smażonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat morszczuka smażonego

Morszczuk smażony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczną rybę smażoną w panierce warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką z kiszonej kapusty. Łatwy w przygotowaniu morszczuk świetnie sprawdzi się jako obiad w okresie postu. Prosty przepis na smażonego morszczuka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety z morszczuka, jajko, mleko, mąka pszenna, bułka trata, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić smażonego morszczuka? Mrożone filety z morszczuka rozmroź i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody. Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Rybę zanurz w jajkach z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz w bułce oraz mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Morszczuk zaliczany jest do ryb chudych. Dodatkowo ryba ta zawiera stosunkowo niewiele kalorii (w 100 gramach produktu znajdziemy jedynie 89 kcal). W morszczuku znajdziemy spore ilości białka, niektórych witamin oraz składników mineralnych (do których możemy zaliczyć m.in: sód, wapń, fosfor, selen oraz niektóre witaminy z grupy B). Morszczuk jest również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3). Morszczuk smażony w panierce może zawierać dodatkowe ilości kalorii, dlatego warto przygotować go w wersji pieczonej.

Podsumowując morszczuk smażony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Rybę smażoną w panierce warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką z kapusty białej lub kiszonej. Morszczuk panierowany świetnie sprawdzi się jako posiłek spożywany w okresie postu. Ryby warto włączyć do diety 2-3 razy w tygodniu. Warto przygotować go również jako danie świąteczne. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w morszczuku smażonym

Lista alergenów dla morszczuka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ryba morszczuk
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze morszczuka smażonego

na 100g gotowej potrawy

Morszczuk smażony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ryby stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych i powinny znajdować się w diecie minimum 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
154.45
308.89
Białko (g)
14.08
28.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.23
14.46
Węglowodany przyswajalne (g)
6.94
13.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.60
15.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
2.26
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
12.93
Cholesterol (mg)
51.07
102.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
129.52
259.04
Wapń (mg)
60.36
120.71
Żelazo (mg)
1.24
2.49
Szacunkowy indeks glikemiczny morszczuka smażonego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania morszczuka smażonego

Koszt składników
66.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryba morszczuk
700 g
filet
45.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
31.50
Za 700 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Bułka tarta
70 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
66.30