Morszczuk smażony
- Ryba morszczuk - filet (700 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Bułka tarta (70 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Przepis na morszczuka smażonego krok po kroku
Mrożone filety z morszczuka rozmroź i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody.
Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko i rozbełtaj je.
Do drugiego talerza wsyp mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Rybę zanurz w jajkach z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz w bułce oraz mące.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Ryba smażona
-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Pstrąg smażony
-
Makrela pieczona
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Dorsz w cieście
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Ryba zapiekana z warzywami
-
Zapiekanka rybna
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Dorada z grilla
-
Halibut smażony
-
Flądra smażona
-
Zielony śledź
-
Zupa rybna na rosole
-
Ryba na obiad
Więcej informacji na temat morszczuka smażonego
Morszczuk smażony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczną rybę smażoną w panierce warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką z kiszonej kapusty. Łatwy w przygotowaniu morszczuk świetnie sprawdzi się jako obiad w okresie postu. Prosty przepis na smażonego morszczuka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety z morszczuka, jajko, mleko, mąka pszenna, bułka trata, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić smażonego morszczuka? Mrożone filety z morszczuka rozmroź i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody. Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Rybę zanurz w jajkach z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz w bułce oraz mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Morszczuk zaliczany jest do ryb chudych. Dodatkowo ryba ta zawiera stosunkowo niewiele kalorii (w 100 gramach produktu znajdziemy jedynie 89 kcal). W morszczuku znajdziemy spore ilości białka, niektórych witamin oraz składników mineralnych (do których możemy zaliczyć m.in: sód, wapń, fosfor, selen oraz niektóre witaminy z grupy B). Morszczuk jest również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3). Morszczuk smażony w panierce może zawierać dodatkowe ilości kalorii, dlatego warto przygotować go w wersji pieczonej.
Podsumowując morszczuk smażony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Rybę smażoną w panierce warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką z kapusty białej lub kiszonej. Morszczuk panierowany świetnie sprawdzi się jako posiłek spożywany w okresie postu. Ryby warto włączyć do diety 2-3 razy w tygodniu. Warto przygotować go również jako danie świąteczne. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w morszczuku smażonym
Lista alergenów dla morszczuka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ryba morszczuk
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze morszczuka smażonego
Morszczuk smażony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ryby stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych i powinny znajdować się w diecie minimum 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.