Przepis na monodesery krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
piekarnik

Przygotuj biszkopt: oddziel żółtka od białek, do miski wlej białka i ubij na sztywno. Do białek stopniowo dodaj cukier, cały czas miksując. Gdy cukier zostanie cały dodany, wlej stopniowo żółtka, cały czas ubijaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i piecz w piekarniku w 170 stopniach przez około 12 minut. Gotowy biszkopt wystudź, następnie wytnij kółka i odłóż na bok.

Następnie przygotuj mus malinowy: podgrzej w garnku maliny i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przetrzyj maliny przez sitko. Żelatynę zalej wodą i odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Następnie dodaj maliny, całość dokładnie wymieszaj i przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do malin, delikatnie wymieszaj.

Przygotuj polewę: rozpocznij od zalania żelatyny wodą (użyj około 100 ml), następnie odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier, gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlej skondensowane mleko i podgrzej. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę oraz posiekaną białą czekoladę. Dokładnie całość wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj barwnik spożywczy i całość zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków. Polewę wystudź do temperatury około 30 stopni.

Na przekrojone półkule z biszkoptu nałóż mus i zamroź najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia odmroź półkule i polej delikatnie przygotowaną polewą, poczekaj aż nadmiar polewy cały skapie. Deser schłodź w lodówce.

Kolejnego dnia odmroź półkule i polej delikatnie przygotowaną polewą, poczekaj aż nadmiar polewy cały skapie.

Deser schłodź w lodówce.

Ciasto z musem malinowym
Monodesery
Koszt przygotowania dania
53.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
451 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Monodesery - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Monodeserach

Przepis na monodeser na biszkopcie to świetny pomysł na domowy deser do kawki. Pomysł na monodeser jest oryginalny i z pewnością zaskoczy każdego. Taki deser to dobre rozwiązanie na rodzinną uroczystość.

Co potrzebujesz do przygotowania monodeseru?

Na biszkopt: dwa jajka, 60 g cukru, 50 g mąki pszennej i 20 g mąki ziemniaczanej.

Na mus malinowy: 500 g malin, 250 ml śmietany kremówki 36%, 100 g cukru i 15 g żelatyny.

Na polewę: 200 ml mleka skondensowanego zagęszczonego, 150 g cukru, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny w proszku oraz barwnik spożywczy np. różowy.

Jak zrobić monodeser? Poznaj sprawdzony przepis! Rozpocznij od przygotowania biszkoptu: oddziel żółtka od białek, do miski wlej białka i ubij na sztywno. Do białek stopniowo dodaj cukier, cały czas miksując. Gdy cukier zostanie cały dodany, wlej stopniowo żółtka, cały czas ubijaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i piecz w piekarniku w 170 stopniach przez około 12 minut. Gotowy biszkopt wystudź, następnie wytnij kółka i odłóż na bok. Następnie przygotuj mus owocowy z malin: podgrzej w garnku maliny i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przetrzyj maliny przez sitko. Żelatynę zalej wodą i odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Następnie dodaj do maliny, całość dokładnie wymieszaj i przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do malin, delikatnie wymieszaj. Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy: rozpocznij od zalania żelatyny wodą (użyj około 100 ml), następnie odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier, gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlej skondensowane mleko i podgrzej. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę oraz posiekaną białą czekoladę. Dokładnie całość wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj barwnik spożywczy i całość zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków. Polewę wystudź do temperatury około 30 stopni. Na przekrojone półkule z biszkoptu nałóż mus i zamroź najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia odmroź półkule i polej delikatnie przygotowaną polewą, poczekaj aż nadmiar polewy cały skapie. Deser schłodź w lodówce.

Monodesery to najlepsze francuskie smakołyki, które są po prostu pyszne. Koniecznie wypróbuj przepis!

Wartości odżywcze Monodeserów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kalorie)
270.48 kcal
451.70 kcal
Białko
4.97 g
8.30 g

Węglowodany w monodeserach

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany
39.40 g
65.79 g
Węglowodany przyswajalne
37.03 g
61.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.37 g
3.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz
11.28 g
18.83 g
Tłuszcze nasycone
9.23 g
15.41 g
Tłuszcze nienasycone
2.05 g
3.42 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
31.18 mg
52.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na monodesery

Na 100g
Na porcję
(167g)
Witamina A
21.14 µg (mcg)
35.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
8.23 mg
13.75 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
20.42 µg (mcg)
34.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
0.51 mg
0.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
13.50 µg (mcg)
22.54 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
5.29 µg (mcg)
8.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na monodesery

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód
39.63 mg
66.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
157.30 mg
262.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
72.16 mg
120.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
86.50 mg
144.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
17.16 mg
28.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.53 mg
0.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
0.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Monodeserów 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Monodeserach

Lista alergenów dla Monodeserów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Czekolada biała

Cena przygotowania Monodeserów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
310 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 310 g
Mąka pszenna typ 1850
50 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Żelatyna
25 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
3.12
Za 25 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
78.00
Jak oceniasz przepis na monodesery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób