Przepis na monodesery krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Cukier 310 g
- Mąka pszenna typ 1850 50 g
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Maliny 500 g
- Śmietanka kremowa 36% 250 ml
- Żelatyna 25 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) 200 g
- Czekolada biała 200 g
Przygotuj biszkopt: oddziel żółtka od białek, do miski wlej białka i ubij na sztywno. Do białek stopniowo dodaj cukier, cały czas miksując. Gdy cukier zostanie cały dodany, wlej stopniowo żółtka, cały czas ubijaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i piecz w piekarniku w 170 stopniach przez około 12 minut. Gotowy biszkopt wystudź, następnie wytnij kółka i odłóż na bok.
Następnie przygotuj mus malinowy: podgrzej w garnku maliny i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przetrzyj maliny przez sitko. Żelatynę zalej wodą i odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Następnie dodaj maliny, całość dokładnie wymieszaj i przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do malin, delikatnie wymieszaj.
Przygotuj polewę: rozpocznij od zalania żelatyny wodą (użyj około 100 ml), następnie odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier, gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlej skondensowane mleko i podgrzej. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę oraz posiekaną białą czekoladę. Dokładnie całość wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj barwnik spożywczy i całość zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków. Polewę wystudź do temperatury około 30 stopni.
Na przekrojone półkule z biszkoptu nałóż mus i zamroź najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia odmroź półkule i polej delikatnie przygotowaną polewą, poczekaj aż nadmiar polewy cały skapie. Deser schłodź w lodówce.
Kolejnego dnia odmroź półkule i polej delikatnie przygotowaną polewą, poczekaj aż nadmiar polewy cały skapie.
Deser schłodź w lodówce.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Monodesery - cechy przepisu
Więcej o Monodeserach
Przepis na monodeser na biszkopcie to świetny pomysł na domowy deser do kawki. Pomysł na monodeser jest oryginalny i z pewnością zaskoczy każdego. Taki deser to dobre rozwiązanie na rodzinną uroczystość.
Co potrzebujesz do przygotowania monodeseru?
Na biszkopt: dwa jajka, 60 g cukru, 50 g mąki pszennej i 20 g mąki ziemniaczanej.
Na mus malinowy: 500 g malin, 250 ml śmietany kremówki 36%, 100 g cukru i 15 g żelatyny.
Na polewę: 200 ml mleka skondensowanego zagęszczonego, 150 g cukru, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny w proszku oraz barwnik spożywczy np. różowy.
Jak zrobić monodeser? Poznaj sprawdzony przepis! Rozpocznij od przygotowania biszkoptu: oddziel żółtka od białek, do miski wlej białka i ubij na sztywno. Do białek stopniowo dodaj cukier, cały czas miksując. Gdy cukier zostanie cały dodany, wlej stopniowo żółtka, cały czas ubijaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i piecz w piekarniku w 170 stopniach przez około 12 minut. Gotowy biszkopt wystudź, następnie wytnij kółka i odłóż na bok. Następnie przygotuj mus owocowy z malin: podgrzej w garnku maliny i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przetrzyj maliny przez sitko. Żelatynę zalej wodą i odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Następnie dodaj do maliny, całość dokładnie wymieszaj i przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do malin, delikatnie wymieszaj. Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy: rozpocznij od zalania żelatyny wodą (użyj około 100 ml), następnie odstaw na około 10 minut do momentu, aż napęcznieje. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier, gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlej skondensowane mleko i podgrzej. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę oraz posiekaną białą czekoladę. Dokładnie całość wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj barwnik spożywczy i całość zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków. Polewę wystudź do temperatury około 30 stopni. Na przekrojone półkule z biszkoptu nałóż mus i zamroź najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia odmroź półkule i polej delikatnie przygotowaną polewą, poczekaj aż nadmiar polewy cały skapie. Deser schłodź w lodówce.
Monodesery to najlepsze francuskie smakołyki, które są po prostu pyszne. Koniecznie wypróbuj przepis!
Wartości odżywcze Monodeserów
Energia i białka
(167g)
Węglowodany w monodeserach
(167g)
Tłuszcze
(167g)
Witaminy w przepisie na monodesery
(167g)
Składniki mineralne w przepisie na monodesery
(167g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Monodeserach
Lista alergenów dla Monodeserów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Czekolada biała