Przepis na mokrego murzynka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 22x32

Do garnka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy, mleko oraz kakao.

Wszystko zagotuj. Masło ma się rozpuścić. Wystudź.

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Do ostudzonej masy z kakao przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodaj także żółtka i zmiksuj.

Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

Przelej masę do blaszki.

Piecz ciasto przez 50 minut (do suchego patyczka).

Mokry murzynek
Mokry murzynek
Koszt przygotowania dania
16.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
479 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Mokry murzynek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mokrym murzynku

Proste, szybkie i pyszne ciasto czekoladowe, które jest niesamowicie wilgotne i miękkie? Mokry murzynek to pomysł na dobrego placka z kakao. Przepis na mokrego murzynka cechuje mocny, czekoladowy smak. Placek ma konsystencję mokrą i wilgotną, ale jednocześnie delikatną i puszystą. To dobry pomysł na ciasto czekoladowe, do którego można dodać wiele dodatków. Zobacz, jak zrobić mokrego murzynka. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Ma także proste składniki. To pyszny deser, który szybko zniknie z talerza.

Czekoladowy murzynek jest to szybkie i łatwe ciasto, które składa się z podstawowych produktów, takich jak: jajka, cukier, mleko, mąka, kakao, proszek do pieczenia, masło, aromat waniliowy. Ciasto jest znakomite. Z jednej strony jest wilgotny oraz mokry, a z drugiej strony – puszysty i mięciutki. Jak zrobisz mokrego murzynka, ostudź go całkowicie. Po ostudzeniu możesz polać go czekoladą. Przepis na mokrego murzynka dobrze sprawdzi się, gdy posypiesz go cukrem pudrem. Pyszny jest także, jeśli przekroisz go na pół i przełożysz ulubionym dżemem. Dobry dżem to wiśniowy lub porzeczkowy. Można także zrobić krem śmietankowy. Ciasto świetne jest na wynos. Można be problemu wziąć je ze sobą do pracy lub do szkoły i mieć pyszne drugie śniadanie. Receptura ciasta jest tak prosta, że każdy może zrobić taki wypiek. To fajny deser także dla najmłodszych. Dzieci bardzo lubią czekoladowe ciasta. Domowy placek jest super inspiracją na deser.

Mokry murzynek jest dobrym i łatwym pomysłem na pyszny wypiek dobry na każdą okazję. Zwykły dzień czy większa impreza – każdy powód jest dobry na czekoladowego murzynka. Jak zrobić mokrego murzynka? Przed włączeniem piekarnika należy przygotować pierwszy krok, by składniki mogły ostygnąć po podgrzaniu. Do przepisu na mokrego murzynka, jajka i mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je więc z lodówki na około dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania placka. Masło, cukier, kakao oraz aromat waniliowy podgrzej (do rozpuszczenia masła oraz cukru i połączenia składników). Masę należy ostudzić. W tym momencie można nagrzać piekarnik i przygotować blaszkę. Rozdziel białka i żółtka, białka ubij z solą na sztywno. Do zimnej masy z kakaem dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj też żółtka. Zmiksuj na gładką masę, a po tym dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wlej do blaszki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy placek jest już gotowy. Patyczek powinien być suchy (bez śladu surowego ciasta).

Wartości odżywcze mokrego murzynka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
331.01 kcal
479.97 kcal
Białko
8.68 g
12.59 g

Węglowodany w mokrym murzynku

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
45.32 g
65.72 g
Węglowodany przyswajalne
43.55 g
63.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
14.35 g
20.81 g
Tłuszcze nasycone
9.41 g
13.64 g
Tłuszcze nienasycone
4.94 g
7.17 g

Witaminy w przepisie na mokrego murzynka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Tiamina
0.34 mg
0.50 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.39 mg
Niacyna
2.38 mg
3.45 mg
Foliany
60.48 µg (mcg)
87.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mokrego murzynka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
34.88 mg
50.58 mg
Potas
164.14 mg
238.00 mg
Wapń
41.18 mg
59.71 mg
Fosfor
129.79 mg
188.19 mg
Magnez
40.01 mg
58.02 mg
Żelazo
2.90 mg
4.20 mg
Cynk
0.99 mg
1.44 mg
Miedź
0.26 mg
0.38 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mokrego murzynka 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mokrym murzynku

Lista alergenów dla mokrego murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania mokrego murzynka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 2%
170 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 ml
Kakao 16% (proszek)
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na mokrego murzynka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób