Mokry murzynek
- Masło (200 g)
- Cukier (250 g)
- Mleko 2% (170 ml)
- Kakao 16% (proszek) (70 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (5 szt.)
Przepis na mokrego murzynka krok po kroku
Do garnka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy, mleko oraz kakao.
Wszystko zagotuj. Masło ma się rozpuścić. Wystudź.
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Do ostudzonej masy z kakao przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodaj także żółtka i zmiksuj.
Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przelej masę do blaszki.
Piecz ciasto przez 30 minut (do suchego patyczka).
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Murzynek z serem
- Brownie z buraka
- Murzynek na oleju
- Ciasto cycki murzynki
- Murzynek z jabłkami
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Murzynek z powidłami
- Szybki murzynek
- Ciasto czekoladowe z mascarpone
- Ciasto szachownica
- Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
- Ciasto czekoladowe z kakao
- Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat mokrego murzynka
Proste, szybkie i pyszne ciasto czekoladowe, które jest niesamowicie wilgotne i miękkie? Mokry murzynek to pomysł na dobrego placka z kakao. Przepis na mokrego murzynka cechuje mocny, czekoladowy smak. Placek ma konsystencję mokrą i wilgotną, ale jednocześnie delikatną i puszystą. To dobry pomysł na ciasto czekoladowe, do którego można dodać wiele dodatków. Zobacz, jak zrobić mokrego murzynka. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Ma także proste składniki. To pyszny deser, który szybko zniknie z talerza.
Czekoladowy murzynek jest to szybkie i łatwe ciasto, które składa się z podstawowych produktów, takich jak: jajka, cukier, mleko, mąka, kakao, proszek do pieczenia, masło, aromat waniliowy. Ciasto jest znakomite. Z jednej strony jest wilgotny oraz mokry, a z drugiej strony – puszysty i mięciutki. Jak zrobisz mokrego murzynka, ostudź go całkowicie. Po ostudzeniu możesz polać go czekoladą. Przepis na mokrego murzynka dobrze sprawdzi się, gdy posypiesz go cukrem pudrem. Pyszny jest także, jeśli przekroisz go na pół i przełożysz ulubionym dżemem. Dobry dżem to wiśniowy lub porzeczkowy. Można także zrobić krem śmietankowy. Ciasto świetne jest na wynos. Można be problemu wziąć je ze sobą do pracy lub do szkoły i mieć pyszne drugie śniadanie. Receptura ciasta jest tak prosta, że każdy może zrobić taki wypiek. To fajny deser także dla najmłodszych. Dzieci bardzo lubią czekoladowe ciasta. Domowy placek jest super inspiracją na deser.
Mokry murzynek jest dobrym i łatwym pomysłem na pyszny wypiek dobry na każdą okazję. Zwykły dzień czy większa impreza – każdy powód jest dobry na czekoladowego murzynka. Jak zrobić mokrego murzynka? Przed włączeniem piekarnika należy przygotować pierwszy krok, by składniki mogły ostygnąć po podgrzaniu. Do przepisu na mokrego murzynka, jajka i mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je więc z lodówki na około dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania placka. Masło, cukier, kakao oraz aromat waniliowy podgrzej (do rozpuszczenia masła oraz cukru i połączenia składników). Masę należy ostudzić. W tym momencie można nagrzać piekarnik i przygotować blaszkę. Rozdziel białka i żółtka, białka ubij z solą na sztywno. Do zimnej masy z kakaem dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj też żółtka. Zmiksuj na gładką masę, a po tym dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wlej do blaszki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy placek jest już gotowy. Patyczek powinien być suchy (bez śladu surowego ciasta).
Alergeny w mokrym murzynku
Lista alergenów dla mokrego murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mokrego murzynka
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze. Przepis jest wysokokaloryczny, zawiera dużą ilość tłuszczu i węglowodanów. Ubogi jest w białko.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.