Mokre ciasto dyniowe
- Dynia (250 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
Przepis na mokre ciasto dyniowe krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku.
Wsyp cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Mus z dyni przełóż do miseczki i wlej rozpuszczone masło.
Odlej połowę musu, jedną z nich wymieszaj z żółtkami.
Białka ubij na sztywną pianę.
Mąkę przesiej przez sitko dodaj mokre składniki i ubite białka jaj. Wymieszaj całość.
Przełóż masę do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat mokrego ciasto dyniowego
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli mokre ciasto dyniowe. Koniecznie poznaj mój przepis.
Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.
Zatem, jak zrobić mokre ciasto dyniowe?
Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, jajka, mąka, cukier, masło, proszek do pieczenia. Najlepsze ciasto wychodzi z dyni hokkaido.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku. Wsyp cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mus z dyni i wlej rozpuszczone masło. Odlej połowę musu, jedną z nich wymieszaj z żółtkami. Jajka podziel na białka i żółtka, białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mokre składniki i ubite białka jaj. Wymieszaj całość. Przełóż masę do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Gdy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na mokre ciasto dyniowe, będzie to dobry pomysł na deser do kawy.
Alergeny w mokrym cieście dyniowym
Lista alergenów dla mokrego ciasto dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze mokrego ciasto dyniowego
Do ciasta możesz dodać orzechy włoskie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.