Mojito
- Rum biały (60 ml)
- Woda gazowana (30 ml)
- Limonka (30 g)
- Cytryna (30 g)
- Cukier trzcinowy - 1 łyżka (10 g)
- Mięta (10 g)
Przepis na mojito krok po kroku
Cytrynę i limonkę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, które następnie przecinamy na połówki.
Do szklanki wkładamy mięte, limonkę i cytrynę. Delikatnie naciskamy łyżką na cytrusy tak, aby puściły trochę soku. Dodajemy pokruszony lód oraz rum. Mieszamy składniki.
Na koniec dosypujemy cukier brązowy oraz dolewamy wodę gazowaną. Całość ponownie mieszamy.
Więcej informacji na temat mojito
Pyszne mojito to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój alkoholowy, który idealnie sprawdzi się na imprezę. Rum w połączeniu z cytrusami, wodą gazowaną i cukrem brązowym jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Proporcje potrzebne do mojito zawarte w przepisie idealnie sprawdzają się na jeden drink.
Jak zrobić mojito? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cytrynę i limonkę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, które następnie przecinamy na połówki. Do szklanki wkładamy mięte, limonkę i cytrynę. Delikatnie naciskamy łyżką na cytrusy tak, aby puściły trochę soku. Dodajemy pokruszony lód oraz rum. Mieszamy składniki. Na koniec dosypujemy cukier brązowy oraz dolewamy wodę gazowaną. Całość ponownie mieszamy.
Jaki cukier do mojito? Drink z rumem idealnie komponuje się z brązowym cukrem.
Sprawdzony przepis na mojito nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryny, która posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowe napoje alkoholowe odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Przygotowanie i receptura są bardzo proste, ale oczywiście przepis możesz uzupełnić o ulubione dodatki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego drinka.
Alergeny w mojito
Lista alergenów dla mojito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mojito
Wartości odżywcze mojito
Drink ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.