Modro kapusta po śląsku

Opublikowano: 24.03.2024 r., 19:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śląska modra kapusta danie
Modro kapusta po śląsku
Modra kapusta to pyszny dodatek do wielu dań. Koniecznie przygotują swoim domu i przekonaj się, jak idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub klusek z dziurką
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
60 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta czerwona - 1 główka (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Smalec - 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (100 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na modro kapusta po śląsku krok po kroku

Odsącz kapustę z zalewy i drobno poszatkuj.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Jabłka umyj, obierz ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

W dużym garnku rozgrzej smalec, dodaj cebulę i podsmaż ją, aż zacznie się rumienić.

Dodaj kapustę do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając. Wsyp cukier, dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj.

Dodaj ocet jabłkowy i całość duś przez około 30-40 minut na średnim ogniu.

Gdy kapusta jest miękka, dodaj jabłka i duś jeszcze przez kilka minut, aż jabłka zmiękną.

Jak oceniasz przepis na modro kapusta po śląsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat modro kapusta po śląsku

Tradycyjna modro kapusta po śląsku to tradycyjne danie kuchni śląskiej, jest ono pełne głębokiego smaku i aromatu. Danie to przygotowywane jest już nie tylko na śląsku, ale też już w całej Polsce. Ta pyszna potrawa bazuje na czerwonej kapuście, która jest starannie zasmażana w smalcu lub oleju, co nadaje jej wyjątkowy charakter. Jest to idealna propozycja na obiad, dodając do codziennego menu nutę tradycji i regionalnego smaku.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się być zbyt kwaśna możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.

Przygotowanie tej modrej kapusty po śląsku wymaga kilku prostych składników, które, po odpowiednim połączeniu, tworzą niezwykłe danie. Znaczącą rolę odgrywa kiszonka, która nadaje potrawie intensywnego smaku i soczystości. Dodatek cebuli, jabłek oraz charakterystycznych przypraw, takich jak kminek, sprawia, że modra kapusta po śląsku to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych, domowych smaków.

Sprawdzony przepis na modro kapustę po śląsku to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale też na pyszny dodatek na obiad.

Każdy kęs tej zasmażanej, czerwonej kapusty jest hołdem dla lokalnych tradycji kulinarnych, łącząc w sobie prostotę przygotowania z niezwykłym bogactwem smakowym.

Jeśli już wiesz jak zrobić modro kapustę po śląsku to koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Nie ma nic lepszego niż zasmażana czerwona kapusta jako dodatek do obiadu.

Alergeny w modro kapusta po śląsku

Lista alergenów dla modro kapusta po śląsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze modro kapusta po śląsku

na 100g gotowej potrawy

Do kapusty nie musisz dodawać jabłek, idealnie sprawdzi się tutaj dodatek kminku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
60.00
60.00
Białko (g)
1.19
1.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.19
9.19
Węglowodany przyswajalne (g)
7.20
7.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.53
2.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
1.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.41
1.41
Cholesterol (mg)
2.26
2.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
40.36
40.36
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
41.60
41.60
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Niacyna (mg)
0.33
0.33
Foliany (µg (mcg))
15.48
15.48
Beta karoten (µg (mcg))
481.67
481.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
20.07
20.07
Potas (mg)
203.75
203.75
Wapń (mg)
35.69
35.69
Fosfor (mg)
26.17
26.17
Magnez (mg)
13.27
13.27
Żelazo (mg)
0.61
0.61
Cynk (mg)
0.19
0.19
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny modro kapusta po śląsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania modro kapusta po śląsku

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
600 g
1 główka
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Smalec
20 g
2 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
23.00