Modro kapusta po śląsku
- Kapusta czerwona - 1 główka (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Smalec - 2 łyżki (20 g)
- Jabłko - 1 sztuka (100 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na modro kapusta po śląsku krok po kroku
Odsącz kapustę z zalewy i drobno poszatkuj.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
W dużym garnku rozgrzej smalec, dodaj cebulę i podsmaż ją, aż zacznie się rumienić.
Dodaj kapustę do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając. Wsyp cukier, dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj.
Dodaj ocet jabłkowy i całość duś przez około 30-40 minut na średnim ogniu.
Gdy kapusta jest miękka, dodaj jabłka i duś jeszcze przez kilka minut, aż jabłka zmiękną.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Kapusta modra
-
Kapusta czerwona zasmażana
-
Czerwona kapusta zasmażana
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Kapusta czerwona do słoików
-
Kapusta czerwona na ciepło
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Kapusta czerwona duszona
-
Czerwona kapusta do słoików
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Gołąbki z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Colesław z czerwonej kapusty
-
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
-
Przepisy z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat modro kapusta po śląsku
Tradycyjna modro kapusta po śląsku to tradycyjne danie kuchni śląskiej, jest ono pełne głębokiego smaku i aromatu. Danie to przygotowywane jest już nie tylko na śląsku, ale też już w całej Polsce. Ta pyszna potrawa bazuje na czerwonej kapuście, która jest starannie zasmażana w smalcu lub oleju, co nadaje jej wyjątkowy charakter. Jest to idealna propozycja na obiad, dodając do codziennego menu nutę tradycji i regionalnego smaku.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się być zbyt kwaśna możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.
Przygotowanie tej modrej kapusty po śląsku wymaga kilku prostych składników, które, po odpowiednim połączeniu, tworzą niezwykłe danie. Znaczącą rolę odgrywa kiszonka, która nadaje potrawie intensywnego smaku i soczystości. Dodatek cebuli, jabłek oraz charakterystycznych przypraw, takich jak kminek, sprawia, że modra kapusta po śląsku to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych, domowych smaków.
Sprawdzony przepis na modro kapustę po śląsku to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale też na pyszny dodatek na obiad.
Każdy kęs tej zasmażanej, czerwonej kapusty jest hołdem dla lokalnych tradycji kulinarnych, łącząc w sobie prostotę przygotowania z niezwykłym bogactwem smakowym.
Jeśli już wiesz jak zrobić modro kapustę po śląsku to koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Nie ma nic lepszego niż zasmażana czerwona kapusta jako dodatek do obiadu.
Alergeny w modro kapusta po śląsku
Lista alergenów dla modro kapusta po śląsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze modro kapusta po śląsku
Do kapusty nie musisz dodawać jabłek, idealnie sprawdzi się tutaj dodatek kminku.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Kto to pisze?