Mochi
- Mąka ryżowa (120 g)
- Cukier puder - 80 g do fasoli i 20 g do ryżu (100 g)
- Fasola czerwona - konserwowa (100 g)
- Syrop z agawy - 3 łyżki (45 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (12 g)
- Mąka kukurydziana - 3 łyżki (30 g)
- Kinako (mąka z prażonej soi) - możesz zamienić na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka (40 g)
Przepis na mochi krok po kroku
Fasolę odsączyć i zblendować z mąką kukurydzianą, cukrem wanilinowym, syropem i 100 g cukru pudru.
Przełożyć masę z fasoli do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnie.
Mąkę ryżową wsyp do szklanej miseczki, dodaj cukier puder oraz 150 ml wody i wymieszaj.
Przykryj miseczkę, zostawiając przestrzeń dziurkę, aby woda mogła odparować.
Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj przez 2,5 minuty.
Gorącą masę mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka, kleista i przestygnie.
Wyłóż na blat z mąką sojową lub zmielonymi na mąkę ciasteczkami.
Podziel masę na około 8-10 porcji i wyrób w dłoni kulkę.
Spłaszcz kulki i nakładaj na środek masę fasolową.
Zawiń masę fasolową w masę z ryżu, formując kulkę.
Obtocz każdą kulkę w mące sojowej lub pokruszonych ciasteczkach i włóż do papilotek, aby ciasteczka się nie sklejały.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Muffinki z borówkami
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat mochi
Mochi są japońskimi ciasteczkami ryżowymi, które najbardziej popularne są w słodkiej wersji, lecz na co dzień w Japonii częściej spożywane są na słono. Przygotowuje się je z kleistego ryżu (opcjonalnie mąki ryżowej), wody oraz w słodkiej wersji z cukru. Z tego przepisu dowiesz się właśnie jak przygotować ciasteczka japońskie na słodko. Do masy na mochi z ryżu można dodać także barwniki, które sprawią, że ten deser będzie jeszcze ciekawszy. Nadziewa się je pastą „anko”, która zrobiona jest z czerwonej fasoli lub w wersji „daifuku” z truskawką. Ze względu na ich popularność zaczęto przygotowywać je także z nutellą lub innymi słodkimi kremami. Po nadaniu i uformowaniu ciasteczka ryżowe japońskie obtacza się w sezamie lub proszku sojowym. Możesz też użyć do obtoczenia pokruszonych ciasteczek lub wiórków kokosowych. Co więcej, aby uniknąć zlepiania się ciasteczek, umieszcza się je w papilotkach.
Mimo że ten wstępny opis przepisu wydaje się łatwy to tak naprawdę, jest to moim zdaniem jeden z trudniejszych przepisów. Masa ryżowa wymaga podgrzewania i starannego wyrabiania, aby uzyskać odpowiednią sprężystą i kleistą masę. Ta klejąca i sprężysta masa do mochi z ryżu często jest nawet powodem zadławień, ponieważ niedostatecznie pogryziona jest trudna do połknięcia. Elastyczność ciasteczek mochi ma symbolizować długie życie, ale zakrztuszenie się podczas zjadania zbyt dużych kęsów mochi może prowadzić nawet do śmierci. Jest to tak ważna sprawa, że nawet specjaliści, w Japoni, w okresie około noworocznym, apelują o ostrożność.
Z okazji Nowego Roku odbywa się nawet tradycyjne ceremonia ubijania mochi. Przed uroczystością namacza się ryż, a rano gotuje na parze około 45 minut. Do ubijania używa się moździerza i drewnianego młota. Ryż ubijany jest przez jedną osobę, a druga miesza go wilgotną dłonią. Towarzyszą temu także okrzyki, które mają dodać energii osobom wykonującym mochi. Takie widowisko jest kontynuowane, aż masa uzyska jednolitą i błyszczącą konsystencję. Z masy formuje się kulki i obtacza. Z okazji Nowego roku przygotowywane są specjalne mochi, które składają się z 2 spłaszczonych kulek, w różnym rozmiarze, które układa się jedna na drugiej. Ma to symbolizować następstwo pokoleń oraz zapewniać rodzinie powodzenie w rozpoczynającym się roku. Potem mochi ozdabiają domy do 11 stycznia, a po stwardnieniu są rozbijane, ponieważ tradycja zabrania ich krojenia, bo mogłoby to przynieść nieszczęście dla całej rodziny.
Alergeny w mochi
Lista alergenów dla Mochi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kinako (mąka z prażonej soi)
Wartości odżywcze mochi
W mochi cukier możesz zamienić na słodzik, a kinako (mąka z prażonej soi) na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka lub płatki.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.