Młoda kapusta z koperkiem
- Młoda kapusta - pół małej główki (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Śmietana 12% (200 g)
Przepis na młoda kapusta z koperkiem krok po kroku
Kapustę posiekaj drobno.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj marchew i kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Do kapusty dodaj śmietanę i wymieszaj.
Kapustę podawaj w głębokim talerzu.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat młodej kapusty z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kapustę można podać także jako samodzielne danie, także dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Przepis na młodą kapustę z koperkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: młoda kapusta, koper, marchewka, cebula, śmietana kwaśna, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem? Kapustę posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i wymieszaj. Do kapusty dodaj śmietanę i wymieszaj. Kapustę podawaj w głębokim talerzu.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Młoda kapusta dostępna jest w okresie od maja do sierpnia. Koniecznie wykorzystaj ten czas na przygotowanie młodej kapusty pod wieloma różnymi postaciami. Koper ogrodowy ma silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Podsumowując pyszna kapusta sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Wiosenna młoda kapusta jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania. Prosty przepis możesz dowolnie modyfikować. Szybka i łatwa do zrobienia kapusta sprawdzi się jako lekkie danie obiadowe. Kapusta to dobry dodatek do obiadu. Młoda kapusta jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w młodej kapuście z koperkiem
Lista alergenów dla młodej kapusty z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze młodej kapusty z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapusta jest nisko kaloryczna i zawiera małą ilość węglowodanów. Kapusta zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.