Mizeria z jogurtem
- Ogórek - 4 sztuki (300 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
- Sól (1 g)
- Koperek (1 g)
Przepis na mizerię z jogurtem krok po kroku
Ogórki umyj i obieraczką obierz ze skórki.
Ogórki pokrój w cienkie plasterki.
Jogurt wymieszaj z cukru, pieprzem, solą, octem i koperkiem.
Sos jogurtowy dodaj do ogórków i wymieszaj całość.
Wstaw na godzinę do lodówki.
-
Mizeria
-
Mizeria z octem
-
Mizeria na zimę
-
Mizeria do słoika
-
Mizeria do słoików
-
Mizeria na słodko
-
Mizeria na zimę do śmietany
-
Mizeria na zimę bez octu
-
Mizeria z cukinii
-
Mizeria bez śmietany
-
Mizeria z cebulą
-
Mizeria z sałaty
-
Mizeria z pomidorów
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
-
Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię jako dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego. Jest to najlepszy pomysł na obiad podczas upałów. Moja wersja jest zdrowsza niż tradycyjna, gdzie śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Sekret tkwi jednak w odpowiednio dobranych przyprawach.
Dlaczego tak często robię tę wersję mizerii? Otóż przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest to ulubiona surówka moich dzieci. Ponadto, wbrew powszechnie krążącym mitom, ogórki są źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Ogórek jest jednym z najpopularniejszych i trochę niedocenianych warzyw. Spożywamy je w sporych ilościach zwłaszcza latem. Zimą z kolei sięgamy po ogórki kiszone. Ogórki są niskokaloryczne, dlatego podczas odchudzania można je jeść w dużych ilościach bez obaw o sylwetkę. Ponadto mają pozytywny wpływ na cały organizm.
Ogórki w 90% składają się z wody. Jednak pozostałe 10% zawiera spore ilości witaminy C, witaminy z grupy B (B3, B6, B12) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, potas). Pomimo tych wszystkich właściwości zdrowotnych, ogórki mają jedną wadę — zawierają enzym askorbinazę, która utlenia witaminę C. Dlatego tak powszechny jest mit, żeby nie łączyć ogórka z pomidorem (który jest bardzo bogatym źródłem witaminy C). Ale nie jest to do końca prawda. Bowiem, wystarczy wtedy skropić warzywa sokiem z cytryny i można z powodzeniem zjadać surówkę z ogórka i pomidora.
Ogórki zawierają również spore ilości chlorofilu, który wspomaga oczyszczanie organizmu (pomagają w usuwaniu toksyn). Usuwają także kwas moczowy, wspomagając leczenie zapalenia stawów. Do tego wszystkiego są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 12 kcal. Poniżej przedstawię przepis na mizerię z jogurtem. Każdy, kto spróbował chociaż raz, stwierdził, że jest bardzo dobra.
Jak zrobić mizerię z jogurtem? Moja wersja jest pyszna.
Potrzebujemy tylko kilka sztuk ogórków, które obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plasterki. Kubek jogurtu mieszamy z solą, pieprzem, łyżką octu, łyżką cukru i świeżym koperkiem. Wszystko łączymy razem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Później zjadamy ze smakiem jako dodatek do dania głównego.
Alergeny w mizerii z jogurtem
Lista alergenów dla Mizerii z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze mizerii z jogurtem
Mizeria z jogurtem jest zdrowym i niskokalorycznym dodatkiem do obiadu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.