Mizeria na zimę do śmietany

Opublikowano: 21.11.2024 r., 9:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
plastry ogórków
Mizeria na zimę do śmietany
Poznaj przepis na pyszną, domową mizerię na zimę do śmietany, idealną jako dodatek do każdego obiadu.
Przygotowanie 30 min
17 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 9 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Sól - 3/4 łyżki (8 g)
  • Cukier - 3/4 łyżki (8 g)
  • Ocet spirytusowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoik 400 ml

Przepis na mizerię na zimę do śmietany krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Pokrojone ogórki przełóż do dużego garnka i zalej octem.

Dodaj też cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na ok. 40-60 minut, aż ogórki puszczą soki.

Przełóż ogórki (razem z powstałym płynem) do czystych i wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na mizerię na zimę do śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat mizerii na zimę do śmietany

Mizeria na zimę do śmietany to świetny pomysł na domowe przetwory, które urozmaicą Twoją spiżarnię. Dzięki jej przygotowaniu zamkniesz smak i wartości odżywcze sezonowych, letnich ogórków w słoikach i będziesz mógł/mogła cieszyć się nimi przez cały rok. Jak zrobić mizerię z ogórków na zimę? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, w którym wyjaśniamy, jak przygotować ją krok po kroku. Niezbędne składniki to świeże ogórki (najlepiej gruntowe), sól, cukier, ocet spirytusowy. Przepis na mizerię na zimę do śmietany możesz też urozmaicić poprzez dodatnie do niej kopru, czosnku lub cebuli. Jeśli nie odpowiada Ci zalewa octowa, przygotuj ogórki bez octu. Mizeria będzie równie smaczna! A ile soli dodać? Proporcje również warto dopasować do swoich preferencji. Na kilogram zielonych ogórków proponujemy dodać niecałą łyżkę soli i niecałą łyżkę cukru. Ogórki wystarczy umyć, obrać i cienko pokroić, a następnie zalać octem, zasypać solą i cukrem oraz odstawić do czasu, aż puszczą soki. Wtedy mizeria jest gotowa do przełożenia do słoików. Jak widzisz, jest to bardzo prosty przepis i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem bez żadnych trudności. Domowe przetwory to jeden z lepszych sposób na konserwowanie żywności, na którą sezony trwają dość krótko. Mizeria na zimę do śmietany świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich.

Alergeny w mizerii na zimę do śmietany

Lista alergenów dla mizerii na zimę do śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mizerię na zimę do śmietany

Wartości odżywcze mizerii na zimę do śmietany

na 100g gotowej potrawy

Ogórki w połączeniu z octem mogą być dość ciężkostrawne dla osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Warto przygotować wtedy mizerię bez octu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
17.80
17.80
Białko (g)
0.63
0.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.27
4.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.79
3.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
4.83
4.83
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.70
2.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.10
0.10
Foliany (µg (mcg))
6.76
6.76
Beta karoten (µg (mcg))
54.05
54.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
301.59
301.59
Potas (mg)
142.01
142.01
Wapń (mg)
15.75
15.75
Fosfor (mg)
23.24
23.24
Magnez (mg)
12.58
12.58
Żelazo (mg)
0.27
0.27
Cynk (mg)
0.19
0.19
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii na zimę do śmietany 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii na zimę do śmietany

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Sól
8 g
3/4 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 8 g
Cukier
8 g
3/4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Ocet spirytusowy
20 ml
2 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Koszt składników
18.50