Mizeria na słodko

Opublikowano: 10.03.2022 r., 10:35 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka mizeria w białej misce
Mizeria na słodko
Wypróbuj najlepszy przepis na mizerię na słodko. Lekko słodka, z nutą octu winnego mizeria z chrupiących ogórków pasuje do wielu różnych propozycji obiadowych.
Przygotowanie 20 min
63 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek - 4 średni sztuki (180 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - 1 szczypta (3 g)
  • Ocet winny - 0,5 łyżeczki (3 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
obieraczka, miska

Przepis na mizerię na słodko krok po kroku

Ogórka obierz lub dokładnie umyj i osusz.

Ogórka pokrój w plasterki i przełóż do miski.

DO ogórków dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut.

Odsącz wodę z ogórki, dodaj szczyptę pieprzu, cukru, ocet winny i śmietankę.

Mizerię dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na mizerię na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat mizerii na słodko

Mizeria na słodko to jedna z kilku propozycji przygotowania mizerii z ogórków. Lekko słodka, z nutą octu winnego, pyszna mizeria z chrupiących ogórków pasuje do wielu różnych propozycji obiadowych.

Mizeria z ogórków to popularna i tradycyjna surówka kuchni polskiej. Znana od wielu lat, w każdej rodzinie przygotowywana trochę inaczej, smaczna mizeria jest uwielbiana przez wiele osób, a szczególnie przez dzieci. Mizeria ta wykonana jest ze słodką śmietaną, jeśli jednak z przyczyn zdrowotnych lub z powodu gustu wolisz nie używać słodkiej śmietanki, przygotuj ją z jogurtem. Ponieważ jogurt jest kwaśniejszy od słodkiej śmietanki będzie ona wymagać odrobinę więcej cukru aby uzyskać słodki smak. Mizeria z cukrem, octem winnym oraz z koperkiem to smaczna propozycja surówki obiadowej. Mizeria z cukrem może być podana do kotletów mielonych, kotletów schabowych, kotletów z kaszy, kotletów z pieczarek oraz różnych pieczeni i dań w sosie. Mizeria na słodko to fajna surówka szczególnie na zimę. Jest ona bogata w smaku, a przez to, że jest przygotowana ze słodką śmietaną, jest tłustsza i troszkę cięższa, z tego powodu lepiej sprawdzi się w zimie niż w lecie. W upalne, letnie dni dobrze sprawdzi się mizeria z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem szczypiorku, lub z koperkiem. Przepis na mizerię z ogórków na słodko jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić mizerię z ogórków na słodko dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Wypróbuj sprawdzony przepis na smaczną mizerię na słodko. Smaczna i szybka w wykonaniu surówka pasuje do wielu dań i posmakuje wielu osobom. Dzięki czemu jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Alergeny w mizerii na słodko

Lista alergenów dla mizerii na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze mizerii na słodko

na 100g gotowej potrawy

Mizeria na słodko to oryginalna forma przygotowania mizerii. Nie jest to najzdrowsza wersja tej surówki, ale bez obaw możesz ją podać raz na jakiś czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
58.69
63.39
Białko (g)
0.85
0.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
4.88
5.27
Węglowodany przyswajalne (g)
4.46
4.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
4.26
4.60
Tłuszcze nasycone (g)
4.23
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A (µg (mcg))
4.17
4.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.33
2.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.83
6.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
46.67
50.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
1.75
1.89
Potas (mg)
123.54
133.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.44
14.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
20.11
21.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.90
11.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.17
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii na słodko 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii na słodko

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
180 g
4 średni sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Cukier
3 g
1 szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Ocet winny
3 ml
0,5 łyżeczki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 3 ml
Koszt składników
14.50