Mizeria do słoików
- Sól (15 g)
- Cukier (10 g)
- Ocet spirytusowy (45 ml)
- Koperek (2 g)
Przepis na mizerię do słoików krok po kroku
Umyj dokładnie ogórki i odkrój obie końcówki.
Obierz wszystkie ogórki i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Na pokrojone ogórki wysyp sól i cukier oraz wylej ocet i wszystko wymieszaj ze sobą.
Odstaw tak przygotowaną mieszankę na godzinę, by ogórki puściły wodę i wszystkie składniki się połączyły. Dodaj świeżo posiekanego koperku i dokładnie wymieszaj.
Wyparz słoiki i nakrętki.
Wypełnij słoiki przygotowaną mizerią, pozostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni przed nakrętką. Pozbądź się pęcherzyków powietrza. Zakręć słoiki.
Aby można było odstawić słoiki z mizerią do piwniczki, należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10-12 minut.
Po wyjęciu słoików z garnka można je dodatkowo "otulić" ręcznikiem, by wolniej się studziły. Wszystkie nakrętki powinny się zassać. Jeśli po całkowitym przestudzeniu nakrętki nadal odbijają, to można spróbować powtórzyć pasteryzację drugim sposobem. Jeśli nadal nakrętka się nie zasysa, oznacza to, że jest wadliwa i słoik trzeba umieścić w lodówce. Taką mizerię zjadaj na bieżąco. Zdarza się jednak i tak, że po podłożeniu słoików do lodówki okazuje się, że po naciśnięciu na nakrętkę, ta nie odkształca się już i słoik można odstawić do piwniczki.
Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwniczka, w której temperatura nie przekracza 15 stopni, jednak i zacienione i suche pomieszczenie, gdzie temperatura wynosi 19 st. C, też będzie ok. Mizerię do słoików można jeść od razu po zrobieniu. Nie będzie ona jednak wyglądać i smakować identycznie jak ta szykowana ze świeżych ogórków. Ogórki z mizerii na zimę będą miały bledszy kolor oraz będą miększe. Po wyłożeniu mizerii polecam odlać nadmiar słonej wody i dopiero dodawać do ogórków śmietaną lub jogurt. W razie potrzeby dodaj też trochę soli i pieprzu. Smacznego.
-
Mizeria
-
Mizeria z octem
-
Mizeria na zimę
-
Mizeria do słoika
-
Mizeria na słodko
-
Mizeria z jogurtem
-
Mizeria na zimę do śmietany
-
Mizeria na zimę bez octu
-
Mizeria z cukinii
-
Mizeria bez śmietany
-
Mizeria z cebulą
-
Mizeria z sałaty
-
Mizeria z pomidorów
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
-
Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii do słoików
Mizeria to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na zimę. Jednym z ciekawszych sposobów na przechowywanie mizerii są słoiki, które umożliwiają dłuższe zachowanie świeżości potrawy. Przepis na mizerię do słoików jest nie tylko praktyczny, ale również bardzo smaczny. Jak zrobić mizerię do słoików? Do jej przygotowania wystarczą zielone ogórki, świeża śmietana, cebula i koperek. Zalewa do słoików to prosta mieszanka wody, octu i cukru. Dzięki temu, że mizeria jest przygotowywana w słoikach, możemy cieszyć się jej pysznym smakiem nawet kilka dni po przygotowaniu. To doskonały pomysł na domowy obiad lub kolację. Przepis na mizerię do słoików jest łatwy i idealny dla każdego, kto pragnie spróbować najlepszej i najsmaczniejszej mizerii.
Oto kilka ciekawostek na temat mizerii do słoików:
- Mizeria to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest szczególnie popularne w okresie letnim, kiedy dostępne są świeże, zielone ogórki.
- Mizeria to danie bardzo proste w przygotowaniu i składające się z zaledwie kilku składników, takich jak ogórki, śmietana, cebula, sól i pieprz.
- Wersja mizerii do słoików jest idealna na zimę, gdy trudno dostać świeże ogórki. Dzięki przechowywaniu w słoikach można cieszyć się smakiem mizerii przez cały rok.
- Mizeria do słoików może być wzbogacana o różne dodatki, takie jak koper, szczypiorek czy nawet pokrojone pomidory, co nadaje jej dodatkowego smaku i aromatu.
- Mizeria do słoików to świetna propozycja dla osób dbających o zdrowie i linię, ponieważ zawiera niskokaloryczne składniki, takie jak ogórki i śmietana o niskiej zawartości tłuszczu.
Mizeria to tradycyjne polskie danie, które powstało w XVIII wieku. W tamtych czasach warzywa były tańsze i bardziej dostępne niż mięso, dlatego też były one podstawą wielu potraw. Mizeria powstała z zielonych ogórków, które w lecie rosły w ogrodach i sadach. Było to danie bardzo proste w przygotowaniu, co pozwalało na jego szybkie przygotowanie nawet w czasie największego zagonienia w pracy na polu.
Początkowo mizeria była przyrządzana bez zalewy, a jedynie z octu i śmietany, co pozwalało na lepsze zachowanie świeżości ogórków. Jednak z czasem przepis na mizerię ewoluował i dodawano do niej coraz to nowe składniki. Współczesna mizeria do słoików z zielonych ogórków zawiera zalewę z octu, cukru, soli oraz wody, a także świeże koperki i cebulę.
Mizeria do słoików jest bardzo popularnym daniem w Polsce i chętnie przygotowywanym w domu, zwłaszcza na zimę, gdy brakuje świeżych warzyw. Dzięki temu, że można ją przechowywać w słoikach, można cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Jeśli szukasz pysznego i łatwego przepisu na pyszną mizerię do słoików, to ten przepis na pewno Cię zachwyci! Z mizerią do słoików możesz cieszyć się smakiem zielonych ogórków przez całą zimę, a jej domowy smak z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Wystarczy kilka prostych składników i łatwe kroki, aby przygotować to pyszne danie. Nie wahaj się i spróbuj samodzielnie zrobić mizerię do słoików - gwarantujemy, że nie będziesz żałować!
Alergeny w mizerii do słoików
Lista alergenów dla mizerii do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mizerię do słoików
Wartości odżywcze mizerii do słoików
Mizeria do słoików to dobry pomysł na zimowe przetwory. Wersja z zielonymi ogórkami w zalewie to pyszne i orzeźwiające danie. Warto pamiętać, żeby wybierać jak najświeższe ogórki i nie przesadzać z ilością soli i cukru w zalewie. Mizeria do słoików to także łatwy sposób na dłuższe przechowywanie i wykorzystanie sezonowych warzyw.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.