Mizeria
- Ogórek - 3 sztuki (150 g)
- Jogurt naturalny - 3 łyżki (30 ml)
- Koperek - 1 mała garść (20 g)
- Cebula - 1/3 sztuki (30 g)
Przepis na mizerię krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
Cebulkę drobno pokrój, koperek posiekaj i dodaj do mizerii.
-
Mizeria z octem
-
Mizeria na zimę
-
Mizeria do słoika
-
Mizeria do słoików
-
Mizeria na słodko
-
Mizeria na zimę do śmietany
-
Mizeria z jogurtem
-
Mizeria na zimę bez octu
-
Mizeria z cukinii
-
Mizeria bez śmietany
-
Mizeria z cebulą
-
Mizeria z sałaty
-
Mizeria z pomidorów
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
-
Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii
Mizeria to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To w końcu jedno z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych polskich dań. Zapewne wielu z nas kojarzy się z domową, babciną kuchnią i niedzielnymi obiadami. Mimo, że jest tak popularna istnieje jej wiele wariacji i tak naprawdę, każdy z nas może znać ją pod nieco inną postacią. Mizerię z ogórków można przygotować na przykład z octem i śmietaną, z kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym, z dodatkiem soli i pieprzu, dużej ilości świeżego koperku, czosnku, czy również cukru. Jak widzisz, składniki są bardzo różne. Oczywiście, smaczna i dobra mizera zawsze przygotowywana jest z ogórków zielonych, jednak to jakie dodatki zostaną wykorzystane pozostawia dużą dowolność. Jednak bez względu na to w jakiej wersji zechcesz przygotować mizerię, przepis na mizerię to zawsze szybki i prosty przepis, który zajmie ci nie więcej niż 10 minut i nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych, przygotowań, czy specjalistycznego sprzętu kuchennego? Jak zrobić mizerię? Świeże zielone ogórki wystarczy umyć, obrać (możesz też zostawić ze skórką - będą wtedy bardziej sycące, zachowają więcej błonnika pokarmowego i witamin), dodać drobno pokrojoną w piórka cebulkę oraz wybrane dodatki. Na letnie, upalne dni świetnie sprawdzi się zimny orzeźwiający jogurt, kefir lub maślanka oraz duża ilość świeżego, drobno siekanego koperku. W takiej formie pyszna mizeria to świetny dodatek do dań z grilla czy obiadów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Do mizerii najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, które w przeciwieństwie do szklarniowych są mniej wodniste, przez co nie puszczą zbyt dużej ilości soku. Duża zawartość wody w ogórkach to natomiast kolejny argument za tym, aby mizerię z jogurtem/kefirem/maślanką i koperkiem przygotowywać w upalne dni, ponieważ dostarcza do organizmu dużych ilości wody, nawadnia i syci jednocześnie. Koniecznie poznaj przepis na pyszną mizerię z koperkiem.
Alergeny w mizerii
Lista alergenów dla mizerii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze mizerii
Ogórki zawierają dużą ilość wody, to więc bardzo dobry dodatek dla osób, które nie wypijają wystarczającej ilości płynów w ciągu dnia. Danie jest bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie sycące, dlatego świetnie sprawdzi się u osób odchudzających.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.