Przepis na miszmasz krok po kroku
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Jajko 10 szt.
- Olej rzepakowy 100 ml
- Pomidor 250 g 1 duża sztuka
- Papryka zielona 200 g 1 średnia sztuka
- Papryka czerwona 200 g 1 średnia sztuka
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
- Ser sirene 200 g
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, podsmaż razem z cebulą.
Posiekaj natkę pietruszki i pomidory, podsmaż razem z resztą składników.
Gdy pomidory lekko odparują, wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż aż się zetną.
Gotowe danie posyp startym serem sirene.
-
Jajka faszerowane
-
Sałatka z burakiem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z ananasem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Pieczone bataty
-
Sałatka z bobem
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z kuskusa
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Kurczak w cieście francuskim
-
Koreczki na sylwestra
-
Dania z serem feta

(liczba kalorii)
Miszmasz - cechy przepisu
Więcej o miszmasz
Miszmasz to tradycyjna potrawa pochodząca z Bułgarii. Pyszna potrawa na bazie jajek i kolorowych dodatków doskonale sprawdza się na szybką przekąskę lub lunch do pracy. Przepis na miszmasz jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka zielona, pomidory, jajka, cebula, natka pietruszki, ser sirene, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić miszmasz? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, podsmaż razem z cebulą. Posiekaj natkę pietruszki i pomidory, podsmaż razem z resztą składników. Gdy pomidory lekko odparują, wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zetną. Gotowe danie posyp startym serem sirene.
Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pomidory to bardzo popularne w kuchni całego świata owoce. Są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań. Pomidory są niskokaloryczne i zawierają kwasy owocowe, wspomagające rozkład tłuszczy zawartych w pożywieniu. Pomidory zawierają także dużą ilość przeciwutleniaczy, będących naturalną ochroną przed wolnymi rodnikami.
Podsumowując pyszne danie jakim jest miszmasz, podaje się w Bułgarii jako obiad w upalne dni. Danie jest na tyle uniwersalne, że można w nim dowolnie modyfikować składniki. Danie jest syte i pyszne, najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem. Bułgarska jajecznica jest traktowana jako danie obiadowe, w Polsce jajecznica jest najczęściej spożywana na śniadanie.
Wartości odżywcze miszmasz
Energia i białka
(330g)
Węglowodany w miszmasz
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy w przepisie na miszmasz
(330g)
Składniki mineralne w przepisie na miszmasz
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w miszmasz
Lista alergenów dla miszmasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser sirene