Miszmasz

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miszmasz podany w ceramicznym naczyniu. Obok niego leży surowa papryka czerwona.
Miszmasz
Miszmasz to tradycyjna bułgarska sałatka. Jej podstawą jest makaron oraz liczne kolorowe dodatki, sałatka świetnie sprawdzi się podana jako przystawka.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
467 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (10 szt.)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pomidor 1 duża sztuka (250 g)
  • Papryka zielona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Ser sirene (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na miszmasz krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, podsmaż razem z cebulą.

Posiekaj natkę pietruszki i pomidory, podsmaż razem z resztą składników.

Gdy pomidory lekko odparują, wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż aż się zetną.

Gotowe danie posyp startym serem sirene.

Jak oceniasz przepis na miszmasz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat miszmasz

Miszmasz to tradycyjna potrawa pochodząca z Bułgarii. Pyszna potrawa na bazie jajek i kolorowych dodatków doskonale sprawdza się na szybką przekąskę lub lunch do pracy. Przepis na miszmasz jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka zielona, pomidory, jajka, cebula, natka pietruszki, ser sirene, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić miszmasz? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, podsmaż razem z cebulą. Posiekaj natkę pietruszki i pomidory, podsmaż razem z resztą składników. Gdy pomidory lekko odparują, wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zetną. Gotowe danie posyp startym serem sirene.

Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pomidory to bardzo popularne w kuchni całego świata owoce. Są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań. Pomidory są niskokaloryczne i zawierają kwasy owocowe, wspomagające rozkład tłuszczy zawartych w pożywieniu. Pomidory zawierają także dużą ilość przeciwutleniaczy, będących naturalną ochroną przed wolnymi rodnikami.

Podsumowując pyszne danie jakim jest miszmasz, podaje się w Bułgarii jako obiad w upalne dni. Danie jest na tyle uniwersalne, że można w nim dowolnie modyfikować składniki. Danie jest syte i pyszne, najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem. Bułgarska jajecznica jest traktowana jako danie obiadowe, w Polsce jajecznica jest najczęściej spożywana na śniadanie.

Alergeny w miszmasz

Lista alergenów dla miszmasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser sirene

Wartości odżywcze miszmasz

na 100g gotowej potrawy

Miszmasz to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Danie jarskie, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
141.78
467.89
Białko (g)
6.18
20.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.34
11.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.48
8.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.81
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
11.58
38.20
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
14.31
Tłuszcze nienasycone (g)
7.24
23.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.02
16.56
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
7.33
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
118.95
392.55
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
82.51
272.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.60
94.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
2.11
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
51.16
168.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.70
91.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
337.12
1112.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
210.85
695.82
Potas (mg)
146.88
484.70
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.62
84.53
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
76.20
251.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.74
32.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
2.59
Brak danych dla: ser sirene.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser sirene.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miszmasz 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miszmasz

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidor
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ser sirene
200 g
34.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.60
Za 200 g
Koszt składników
68.50