Miruna z piekarnika

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miruna z piekarnika podana z dodatkiem warzyw.
Miruna z piekarnika
Miruna z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczona ryba sprawdzi się podana na wigilię oraz podczas dni postnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
275 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Filet z miruny (800 g)
  • Masło ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na mirunę z piekarnika krok po kroku

Filet podziel na porcje.

Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Wierzch ryby obłóż płatkami masła.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na mirunę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat miruny z piekarnika

Miruna z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na rybę sprawdzi się także na święta. Ryba zawiera małą ilość kalorii, dlatego można ją podawać dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na mirunę z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z miruny, sól, pieprz, sok z cytryny, masło.

Jak zrobić mirunę z piekarnika? Filet podziel na porcje. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Wierzch ryby obłóż płatkami masła. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw lub świeżego pieczywa.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Miruna jest rybą morską z rodziny dorszowatych. Mięso miruny zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D.

Podsumowując: najlepsza ryba z piekarnika sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Smaczna ryba będzie dobra także na kolację Wigilijną. Ryba pieczona jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez dwa dni. Rybę można przygotować także na grillu.

Alergeny w mirunie z piekarnika

Lista alergenów dla miruny z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Filet z miruny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze miruny z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Miruna z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Pieczona ryba jest niskokaloryczna i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
125.00
275.00
Białko (g)
15.86
34.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
0.00
0.01
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
6.85
15.07
Cholesterol (mg)
50.29
110.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
55.24
121.52
Wapń (mg)
1.41
3.11
Żelazo (mg)
0.30
0.67
Szacunkowy indeks glikemiczny miruny z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miruny z piekarnika

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filet z miruny
800 g
56.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
44.80
Za 800 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
61.00