Przepis na mirunę z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
  • Filet z miruny 800 g
  • Masło 50 g ćwierć kostki
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik

Filet podziel na porcje.

Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Wierzch ryby obłóż płatkami masła.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw lub świeżego pieczywa.

Miruna z piekarnika podana z dodatkiem warzyw.
Miruna z piekarnika
Koszt przygotowania dania
1.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
92 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
0

Miruna z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mirunie z piekarnika

Miruna z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na rybę sprawdzi się także na święta. Ryba zawiera małą ilość kalorii, dlatego można ją podawać dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na mirunę z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z miruny, sól, pieprz, sok z cytryny, masło.

Jak zrobić mirunę z piekarnika? Filet podziel na porcje. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Wierzch ryby obłóż płatkami masła. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw lub świeżego pieczywa.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Miruna jest rybą morską z rodziny dorszowatych. Mięso miruny zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D.

Podsumowując: najlepsza ryba z piekarnika sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Smaczna ryba będzie dobra także na kolację Wigilijną. Ryba pieczona jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez dwa dni. Rybę można przygotować także na grillu.

Wartości odżywcze miruny z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w mirunie z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcze nasycone
3.22 g
7.08 g
Tłuszcze nienasycone
1.55 g
3.42 g
Szacunkowy indeks glikemiczny miruny z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mirunie z piekarnika

Lista alergenów dla miruny z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na mirunę z piekarnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • filet z miruny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania miruny z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filet z miruny
800 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na mirunę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób