Miodownik z kaszą manną i powidłami

Opublikowano: 11.03.2024 r., 8:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z kaszą manną i powidłami
Miodownik z kaszą manną i powidłami
Poznaj przepis na pyszny miodownik z kaszą manną i powidłami, idealny na święta i coś słodkiego do kawy.
Przygotowanie 60 min
578 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3,5 szklanki (450 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Miód - 4 łyżki (100 g)
  • Masło (350 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Kasza manna - 8 łyżek (120 g)
  • Powidła śliwkowe (100 g)
Liczba porcji:

Przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami krok po kroku

Zacznij od przygotowania ciasta. Dokładnie wymieszaj mąkę, połowę ksylitolu, proszek do mieszenia.

Dodaj jajka, miód, mleko i kawałki masła (150 g) i ręcznie zagniataj ciasto, aż masa będzie gładka i jednolita.

Tak przygotowane ciasto podziel na 4 równe części.

Jedną część rozwałkuj na placek i wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 30 × 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż będzie zarumienione. To samo zrób ze wszystkimi częściami ciasta.

Podczas pieczenia zacznij przygotowywać masę. W garnku wymieszaj ok. 500 ml mleka z ksylitolem i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i dodaj do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

200 g masła ubij mikserem na puszystą białą masę i powoli łyżkami dodawaj do masy z kaszą manną, cały czas mieszając.

Na pierwszy placek ciasta nałóż i równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj powidła, przykryj trzecim płatem i ponownie nałóż krem. Przykryj ostatnim płatem ciasta.

Ciasto możesz udekorować np. polewą czekoladową.

Dodaj jajka, miód, mleko i kawałki masła (150 g) i ręcznie zagniataj ciasto, aż masa będzie gładka i jednolita.

Tak przygotowane ciasto podziel na 4 równe części.

Jedną część rozwałkuj na placek i wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż będzie zarumienione. To samo zrób ze wszystkimi częściami ciasta.

Podczas pieczenia zacznij przygotowywać masę. W garnku wymieszaj ok. 500 ml mleka z ksylitolem i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i dodaj do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

200 g masła ubij mikserem na puszystą białą masę i powoli łyżkami dodawaj do masy z kaszą manną, cały czas mieszając.

Na pierwszy placek ciasta nałóż i równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj powidła, przykryj trzecim płatem i ponownie nałóż krem. Przykryj ostatnim płatem ciasta.

Ciasto możesz udekorować np. polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat miodownika z kaszą manną i powidłami

Poznaj przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami, który sprawdzi się jako pyszne ciasto na wiele okazji. Śmiało możesz przygotować ten miodowy placek na święta, urodziny, imieniny, czy inne specjalne okazje. Jeśli odpowiednio je udekorujesz na przykład polewą czekoladową, świeżymi owocami, bakaliami i listkami mięty, będzie nie tylko smaczne, ale też bardzo efektowne. Miodownik z kaszą manną i powidłami możesz upiec też na co dzień, jako domowy, słodki dodatek do kawy, czy herbaty lub weekendowe, dobre ciasto dla całej rodziny. Jak zrobić miodownik z kaszą manną i powidłami? Przepis nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Nie jest to ciasto, które przygotujesz na ostatnią chwilę dla niezapowiedzianych gości, ale jeśli masz więcej czasu, zdecydowanie warto go poświęcić i raz na jakiś czas przygotować ten pyszny, miodowy placek. Składniki, które będą Ci potrzebne do jego przygotowania to przede wszystkim mąka pszenna, jajka, masło, mleko, cukier lub ksylitol, miód (najlepiej płynny), kasza manna, powidła i proszek do pieczenia. Pierwszym etapem powinno być przygotowanie placków ciasta – potrzebne będą Ci aż cztery i każdy wymaga osobnego pieczenia. W następnej kolejności należy przygotować masę z kaszy mannej, mleka, masła i słodzidła. Na sam koniec wystarczy przekładać ciasto naprzemiennie kolejnymi warstwami: ciasto, masa z kaszy manny, ciasto, powidła, aż do wyczerpania składników. Miodownik najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi, które mają soczysty, lekko kwaśny smak, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe i wszystkie smaki wzajemnie się uzupełniają. Ciasto możesz podawać z polewą czekoladową. Wystarczy, że rozpuścisz czekoladę gorzką lub deserową w łaźni wodnej i polejesz nią ciasto. Dodatkowo możesz je udekorować bakaliami lub owocami. Chcesz wypróbować to ciasto w swoim domu? Koniecznie poznaj i wypróbuj nasz przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami.

Alergeny w miodowniku z kaszą manną i powidłami

Lista alergenów dla miodownika z kaszą manną i powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze miodownika z kaszą manną i powidłami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego w dużych i częstych ilościach nie będzie wskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglodowanowo-insulinowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
289.02
578.04
Białko (g)
5.89
11.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.68
69.36
Węglowodany przyswajalne (g)
34.43
68.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.51
31.01
Tłuszcze nasycone (g)
10.48
20.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.02
10.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
8.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.69
119.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
154.46
308.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.27
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
152.23
304.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
3.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.61
81.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.14
56.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
24.28
48.57
Potas (mg)
157.13
314.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.09
154.19
Fosfor (mg)
119.36
238.72
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.03
32.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
2.91
Cynk (mg)
0.54
1.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z kaszą manną i powidłami 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika z kaszą manną i powidłami

Koszt składników
65.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Masło
350 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Kasza manna
120 g
8 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Powidła śliwkowe
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Koszt składników
65.60