Miodownik z kaszą manną i powidłami
- Mąka pszenna typ 500 - 3,5 szklanki (450 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Miód - 4 łyżki (100 g)
- Masło (350 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Mleko 2% (700 ml)
- Kasza manna - 8 łyżek (120 g)
- Powidła śliwkowe (100 g)
Przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta. Dokładnie wymieszaj mąkę, połowę ksylitolu, proszek do mieszenia.
Dodaj jajka, miód, mleko i kawałki masła (150 g) i ręcznie zagniataj ciasto, aż masa będzie gładka i jednolita.
Tak przygotowane ciasto podziel na 4 równe części.
Jedną część rozwałkuj na placek i wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 30 × 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż będzie zarumienione. To samo zrób ze wszystkimi częściami ciasta.
Podczas pieczenia zacznij przygotowywać masę. W garnku wymieszaj ok. 500 ml mleka z ksylitolem i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i dodaj do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
200 g masła ubij mikserem na puszystą białą masę i powoli łyżkami dodawaj do masy z kaszą manną, cały czas mieszając.
Na pierwszy placek ciasta nałóż i równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj powidła, przykryj trzecim płatem i ponownie nałóż krem. Przykryj ostatnim płatem ciasta.
Ciasto możesz udekorować np. polewą czekoladową.
Dodaj jajka, miód, mleko i kawałki masła (150 g) i ręcznie zagniataj ciasto, aż masa będzie gładka i jednolita.
Tak przygotowane ciasto podziel na 4 równe części.
Jedną część rozwałkuj na placek i wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż będzie zarumienione. To samo zrób ze wszystkimi częściami ciasta.
Podczas pieczenia zacznij przygotowywać masę. W garnku wymieszaj ok. 500 ml mleka z ksylitolem i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i dodaj do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
200 g masła ubij mikserem na puszystą białą masę i powoli łyżkami dodawaj do masy z kaszą manną, cały czas mieszając.
Na pierwszy placek ciasta nałóż i równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj powidła, przykryj trzecim płatem i ponownie nałóż krem. Przykryj ostatnim płatem ciasta.
Ciasto możesz udekorować np. polewą czekoladową.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodownika z kaszą manną i powidłami
Poznaj przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami, który sprawdzi się jako pyszne ciasto na wiele okazji. Śmiało możesz przygotować ten miodowy placek na święta, urodziny, imieniny, czy inne specjalne okazje. Jeśli odpowiednio je udekorujesz na przykład polewą czekoladową, świeżymi owocami, bakaliami i listkami mięty, będzie nie tylko smaczne, ale też bardzo efektowne. Miodownik z kaszą manną i powidłami możesz upiec też na co dzień, jako domowy, słodki dodatek do kawy, czy herbaty lub weekendowe, dobre ciasto dla całej rodziny. Jak zrobić miodownik z kaszą manną i powidłami? Przepis nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Nie jest to ciasto, które przygotujesz na ostatnią chwilę dla niezapowiedzianych gości, ale jeśli masz więcej czasu, zdecydowanie warto go poświęcić i raz na jakiś czas przygotować ten pyszny, miodowy placek. Składniki, które będą Ci potrzebne do jego przygotowania to przede wszystkim mąka pszenna, jajka, masło, mleko, cukier lub ksylitol, miód (najlepiej płynny), kasza manna, powidła i proszek do pieczenia. Pierwszym etapem powinno być przygotowanie placków ciasta – potrzebne będą Ci aż cztery i każdy wymaga osobnego pieczenia. W następnej kolejności należy przygotować masę z kaszy mannej, mleka, masła i słodzidła. Na sam koniec wystarczy przekładać ciasto naprzemiennie kolejnymi warstwami: ciasto, masa z kaszy manny, ciasto, powidła, aż do wyczerpania składników. Miodownik najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi, które mają soczysty, lekko kwaśny smak, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe i wszystkie smaki wzajemnie się uzupełniają. Ciasto możesz podawać z polewą czekoladową. Wystarczy, że rozpuścisz czekoladę gorzką lub deserową w łaźni wodnej i polejesz nią ciasto. Dodatkowo możesz je udekorować bakaliami lub owocami. Chcesz wypróbować to ciasto w swoim domu? Koniecznie poznaj i wypróbuj nasz przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami.
Alergeny w miodowniku z kaszą manną i powidłami
Lista alergenów dla miodownika z kaszą manną i powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze miodownika z kaszą manną i powidłami
Ciasto charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego w dużych i częstych ilościach nie będzie wskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglodowanowo-insulinowej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.