Miodownik z kaszą manną

Opublikowano: 21.01.2022 r., 8:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto miodowe z kaszą manną
Miodownik z kaszą manną
Miodownik z kaszą manną to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie komponuje się z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
1007 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Miód (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło - 2,5 kostki (500 g)
  • Cukier (440 g)
  • Mleko 3,2% (800 ml)
  • Kasza manna - 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
  • Orzechy włoskie (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, folia spożywcza

Przepis na miodownik z kaszą manną krok po kroku

Miód rozpuść w 120 ml mleka.

Następnie mąkę, 280 g pokrojonego w kawałki masła, proszek do pieczenia, 140 g cukru i wystudzone mleko z miodem.

Zagnieć ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto podziel na trzy części.

Wyklej blachę ciastem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

Drugą porcję ciasta upiecz tak samo, jak poprzednią.

Trzecią część ciasta upiecz z dodatkiem masy orzechowej, którą przygotujesz z 50 g roztopionego miodu ze 100 g cukru i posiekanych orzechów.

Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i upiecz tak jak pozostałe blaty.

Do garnka wlej 600 ml mleka, wsyp 200 g cukru i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Wystudź kaszę i zmiksuj ją z 220 g masła w temperaturze pokojowej.

Jeśli masa będzie zbyt ciepła, masło się roztopi.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchu znajdował się blat ciasta z orzechami.

Ciasto jest gotowe do spożycia po 2-3 dniach.

Jak oceniasz przepis na miodownik z kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat miodownika z kaszą manną

Miodownik z kaszą manną to prosty przepis na pyszne ciasto. Możesz je podać podczas wielu różnych okazji. Pamiętaj, że ciasto należy przygotować kilka dni wcześniej, gdyż placek z dodatkiem miodu jest twardy. Przepis na miodownik z kaszą manną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby go upiec. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, miód, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, kasza manna, cukier.

Jak zrobić miodownik z kaszą manną? Miód rozpuść w mleku. Następnie mąkę, pokrojone w kawałki masło, proszek do pieczenia, cukier i ostudzone mleko z miodem zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy części. Wyklej blachę ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Drugą porcję ciasta upiecz tak samo, jak poprzednią. Trzecią część ciasta upiecz z dodatkiem masy orzechowej, którą przygotujesz z roztopionego miodu z cukrem i posiekanych orzechów. Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i upiecz tak jak pozostałe blaty. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź kaszę i zmiksuj ją z masłem w temperaturze pokojowej. Jeśli masa będzie zbyt ciepła, masło się roztopi. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia po 2-3 dniach.

Miód dodany do ciasta jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Miód ma właściwości bakteriobójcze i kiedyś stosowano go jako środek do szybszego gojenia ran.

Podsumowując pyszny miodownik z kaszą manną to dobre ciasto, które wymaga czasu, aby było gotowe do spożycia. Placek jest łatwy do zrobienia i nie powinien Ci przysporzyć większych trudności. Możesz wzbogacić słodkie ciasto dodatkiem konfitury z porzeczek lub śliwek. Ciasto może być przechowywane przez około 7 dni w lodówce.

Alergeny w miodowniku z kaszą manną

Lista alergenów dla miodownika z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze miodownika z kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

Miodownik z kaszą manną to słodki wypiek zawierający dużą ilość dodanego cukru. Ciasto jest bardzo kaloryczne i nie powinny go spożywać osoby z problemami metabolicznymi. Ciasto zawiera także gluten, więc nie jest dobrym pomysłem dla chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
347.41
1007.50
Białko (g)
6.07
17.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
33.30
96.58
Węglowodany przyswajalne (g)
32.32
93.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
22.38
64.92
Tłuszcze nasycone (g)
11.44
33.19
Tłuszcze nienasycone (g)
10.94
31.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
15.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.54
16.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.25
215.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
139.39
404.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.23
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
136.82
396.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.50
Ryboflawina (mg)
0.16
0.45
Niacyna (mg)
1.05
3.05
Foliany (µg (mcg))
36.02
104.46
Beta karoten (µg (mcg))
29.85
86.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
27.44
79.58
Potas (mg)
266.54
772.97
Wapń (mg)
114.59
332.32
Fosfor (mg)
199.87
579.62
Magnez (mg)
28.03
81.29
Żelazo (mg)
1.24
3.60
Cynk (mg)
0.76
2.20
Miedź (mg)
0.21
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z kaszą manną 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika z kaszą manną

Koszt składników
67.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
500 g
2,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Cukier
440 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 440 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Kasza manna
200 g
1 szklanka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Orzechy włoskie
300 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 300 g
Koszt składników
67.20