Miodownik tradycyjny
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (400 g)
- Miód - 3 łyżki (75 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 szklanka + 3/4 szklanki (350 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka + 1/4 kostki (320 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Kasza manna - 4 łyżki (50 g)
- Cukier waniliowy - 1 łyżka (20 g)
- Kakao 16% (proszek) - 6 łyżek (60 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (50 ml)
- Cukier puder - 6 łyżek (60 g)
Przepis na miodownik tradycyjny krok po kroku
W garnku umieść szklankę cukru, 1/4 kostki margaryny oraz miód. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Dodaj mąkę, śmietanę, sodę i 2 jajka.
Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
Podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj na około 0,5 cm. Postaraj się, by wszystkie blaty miały podobny kształt.
Blaty upiecz oddzielnie w 180 st. C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw blaty do ostygnięcia.
Do kolejnego garnka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki.
Gotuj około 3 minuty, by lekko zgęstniała. Następnie odstaw do ostygnięcia.
W misce zacznij ucierać kostkę margaryny, powoli dodając po łyżce ugotowanej kaszy manny. Ciągle ucieraj, aż powstanie jednolita masa.
Na jednym z blatów wyłóż 1/2 kremu i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem.
Do miseczki wsyp kakao i cukier puder. Wymieszaj. Dolej 6 łyżek ciepłej wody i wymieszaj.
Dodaj 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotową polewą polej ciasto. Wierzch możesz dodatkowo posypać.
Schłodź ciasto w lodówce przez około 2 godziny.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodownika tradycyjnego
Miodownik tradycyjny to ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane najszybszą polewą czekoladową nie musi czekać do specjalnej okazji, by go przygotować.
Ten prosty przepis na miodownik tradycyjny wymaga chwilę czasu, ale jego dobry smak wynagradza całą pracę. Najpierw w garnku umieść szklankę cukru, 1/4 kostki margaryny oraz miód. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj mąkę, śmietanę, sodę i 2 jajka. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj na około 0,5 cm. Postaraj się, by wszystkie blaty miały podobny kształt. Blaty upiecz oddzielnie w 180 st. C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw blaty do ostygnięcia. Do kolejnego garnka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj około 3 minuty, by lekko zgęstniała. Następnie odstaw do ostygnięcia. W misce zacznij ucierać kostkę margaryny, powoli dodając po łyżce ugotowanej kaszy manny. Ciągle ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Na jednym z blatów wyłóż 1/2 kremu i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem. Do miseczki wsyp kakao i cukier puder. Wymieszaj. Dolej 6 łyżek ciepłej wody i wymieszaj. Dodaj 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotową polewą polej ciasto. Wierzch możesz dodatkowo posypać. Schłodź ciasto w lodówce przez około 2 godziny. Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić tradycyjny miodownik pomogły Ci w jego wykonaniu i na Twoim stole już studzi się ten smaczny.
Najlepszy miodownik powstaje z miodem pszczelim. Najlepiej wybrać do jego przygotowania miód naturalny. Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.
Alergeny w miodowniku tradycyjnym
Lista alergenów dla miodownika tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na miodownik tradycyjny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, soda oczyszczona
Wartości odżywcze miodownika tradycyjnego
W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
-
mąka pszenna,
miód,
śmietana,
jajka,
cukier,
mleko,
kasza manna,
cukier,
kakao,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.