Miodownik thermomix
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Masło (200 g)
- Miód (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier puder (90 g)
- Margaryna do pieczenia (150 g)
- Kasza manna (90 g)
- Mleko 2% (750 ml)
Przepis na miodownik thermomix krok po kroku
W naczyniu miksującym umieść cukier, proszek do pieczenia, mąkę, masło, miód i jajka. Ucieraj na obroty 5 na 20 sekund na pozycję interwału.
Ciasto podziel na 2 części i rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz je w 180 st. C przez 15 minut. Tak samo postępuj z drugą częścią.
Ciasto odstaw do ostygnięcia.
Nałóż motylek i wrzuć do miski kaszę, mleko i cukier. Gotuj na obroty 2/ 90 stopni przez 11 minut. Następnie całość przełóż do miski i ostudź.
W naczyniu miksującym umieść motylek.
Włóż do niego margarynę i cukier puder, utrzyj na obroty 3 przez 3 minuty.
Dodawaj do masy zimną kaszę i ucieraj 3 minuty.
Zimne ciasto przełóż kremem.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodownika thermomix
Miodownik thermomix to pomysł na to, jak przygotować to pyszne ciasto przy pomocy thermomixu. Ten placek smakuje naprawdę wybornie i sprawdzi się na popołudniowy deser do kawy. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą kompozycję z miękkim biszkoptem, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników prostych deserów. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest kasza manna.
Przepis na miodownik z thermomixu to dobry pomysł na pyszny wypiek, który zrobisz w kilka chwil. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miodownik w thermomixie, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten prosty przepis to najlepszy wybór. Wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, znajdziesz na pewno w swojej spiżarni. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy. Ten szybki przepis spodoba się najbardziej wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Miodownik jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Alergeny w miodowniku thermomix
Lista alergenów dla miodownika thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze miodownika thermomix
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(206g)
Węglowodany
(206g)
Tłuszcze
(206g)
Witaminy
(206g)
Składniki mineralne
(206g)
-
jajka,
cukier,
masło,
miód,
mąka pszenna,
cukier,
kasza manna,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.