Miodowiec z kaszą manną
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Masło (350 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Miód (150 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Orzechy włoskie (250 g)
- Kasza manna (60 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na miodowiec z kaszą manną krok po kroku
100 g miodu rozpuść w 250 ml mleka.
Na stolnicy umieść mąkę, pokrojone w kawałki 150 g masła, proszek do pieczenia, 100 g cukru i ostudzone mleko z miodem.
Zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na trzy części.
Wyklej blachę ciastem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Drugą porcję ciasta upiecz analogicznie do poprzedniej.
W garnku umieść 50 g miodu, 100 g cukru i posiekane orzechy włoskie, podgrzej i wymieszaj.
Masę orzechową wyłóż na wierzch ostatniej porcji ciasta i upiecz.
Do garnka wlej 750 ml mleka, wsyp 200 g cukru i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wystudź kaszę i zmiksuj ją z 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami.
Ciasto odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodowca z kaszą manną
Miodowiec z kaszą manną to świetny pomysł na pyszne ciasto. Miodowiec z kremem jest ciastem, które należy przygotować co najmniej dwa dni wcześniej, gdyż dzięki dodatkowi miodu ciasto jest dość twarde po upieczeniu. Przepis na miodowiec z kaszą manną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, miód, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, kasza manna, cukier.
Jak zrobić miodowiec z kaszą manną? Miód rozpuść w mleku. Następnie mąkę, pokrojone w kawałki masło, proszek do pieczenia, cukier i wystudzone mleko z miodem zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy części. Wyklej blachę ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Drugą porcję ciasta upiecz tak samo jak poprzednią. Trzecią cześć ciasta upiecz z dodatkiem masy orzechowej, którą przygotujesz z roztopionego miodu z cukrem i posiekanych orzechów. Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i upiecz tak jak pozostałe blaty. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź kaszę i zmiksuj ją z masłem w temperaturze pokojowej. Jeśli masa będzie zbyt ciepła masło się roztopi. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Kasza manna zwana inaczej semoliną jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę do deserów i ciast oraz jako składnik nadający konsystencji w daniach wytrawnych. Kasz manna ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest doskonałym deserem na wiele okazji. Ciasto z miodem jest twarde po upieczeniu i potrzebuje kilku dni, aby zmiękło. Pyszne ciasto można przechowywać nawet przez tydzień w chłodnym miejscu. Ciasto jest dobre jako deser w ciepłe dni, gdyż nie rozpłynie się pod wpływem temperatury.
Alergeny w miodowcu z kaszą manną
Lista alergenów dla miodowca z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze miodowca z kaszą manną
Miodowiec z kaszą manną to słodkie ciasto zawierające dużą ilość cukru oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.