Miód pokrzywowy

Opublikowano: 24.09.2024 r., 17:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
miód pokrzywowy
Miód pokrzywowy
Jeśli nigdy nie próbowałeś lub nie znasz tego wspaniałego miodu z dodatkiem pokrzywy, koniecznie skorzystaj z mojego dzisiejszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
163 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pokrzywa (200 g)
  • Cukier (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na miód pokrzywowy krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1 l wody.

Dokładnie umyj pokrzywy.

Umieść liście pokrzywy w dużym garnku i zalej wodą.

Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.

Po ugotowaniu odcedź liście pokrzywy, zachowując płyn. Dodaj cukier.

Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje (około 30-40 minut).

Gorący miód pokrzywowy przelej do czystych, wyparzonych słoików.

Jak oceniasz przepis na miód pokrzywowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat miodu pokrzywowego

To nieoczywiste połączenie wody, cukru oraz liści mięty stworzy nam zdrowy, miód pokrzywowy. Jest on naturalnym środkiem wzmacniającym odporność, zawiera wiele witamin i minerałów.

Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis na miód z pokrzyw. Roślina sama w sobie ma wiele korzystnych właściwości. Pokrzywa ma silne właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w leczeniu stanów zapalnych stawów i mięśni.

Jest bogata w witaminy (A, C, K, B2) i minerały (żelazo, magnez, wapń, krzem, potas). Ma wysoką zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy.

Dzięki właściwościom oczyszczającym i przeciwzapalnym pokrzywa może być stosowana w leczeniu trądziku, łupieżu i innych problemów skórnych.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na miód pokrzywowy i przygotuj go w domu.

Zatem, jak zrobić miód pokrzywowy?

Dokładnie umyj pokrzywy. Umieść liście pokrzywy w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Po ugotowaniu odcedź liście pokrzywy, zachowując płyn. Dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje (około 30-40 minut). Gorący miód pokrzywowy przelej do czystych, wyparzonych słoików.

Nasz najlepszy miód jest gotowy. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się jak smaczna i zdrowa może być pokrzywa z miodem.

Alergeny w miodzie pokrzywowy

Lista alergenów dla miodu pokrzywowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na miód pokrzywowy

Wartości odżywcze miodu pokrzywowego

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby do przygotowania tego przepisu użyć świeżej pokrzywy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
327.83
163.92
Białko (g)
0.45
0.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
84.25
42.12
Węglowodany przyswajalne (g)
83.10
41.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
16.83
8.42
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.04
0.02
Niacyna (mg)
0.07
0.03
Foliany (µg (mcg))
2.33
1.17
Beta karoten (µg (mcg))
191.67
95.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.50
0.75
Potas (mg)
57.33
28.67
Wapń (mg)
81.00
40.50
Fosfor (mg)
11.83
5.92
Magnez (mg)
9.50
4.75
Żelazo (mg)
0.32
0.16
Cynk (mg)
0.07
0.03
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny miodu pokrzywowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodu pokrzywowego

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
200 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 200 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
22.50