Miód pokrzywowy
Przepis na miód pokrzywowy krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1 l wody.
Dokładnie umyj pokrzywy.
Umieść liście pokrzywy w dużym garnku i zalej wodą.
Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.
Po ugotowaniu odcedź liście pokrzywy, zachowując płyn. Dodaj cukier.
Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje (około 30-40 minut).
Gorący miód pokrzywowy przelej do czystych, wyparzonych słoików.
Więcej informacji na temat miodu pokrzywowego
To nieoczywiste połączenie wody, cukru oraz liści mięty stworzy nam zdrowy, miód pokrzywowy. Jest on naturalnym środkiem wzmacniającym odporność, zawiera wiele witamin i minerałów.
Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis na miód z pokrzyw. Roślina sama w sobie ma wiele korzystnych właściwości. Pokrzywa ma silne właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w leczeniu stanów zapalnych stawów i mięśni.
Jest bogata w witaminy (A, C, K, B2) i minerały (żelazo, magnez, wapń, krzem, potas). Ma wysoką zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy.
Dzięki właściwościom oczyszczającym i przeciwzapalnym pokrzywa może być stosowana w leczeniu trądziku, łupieżu i innych problemów skórnych.
Poznaj mój dzisiejszy przepis na miód pokrzywowy i przygotuj go w domu.
Zatem, jak zrobić miód pokrzywowy?
Dokładnie umyj pokrzywy. Umieść liście pokrzywy w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Po ugotowaniu odcedź liście pokrzywy, zachowując płyn. Dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje (około 30-40 minut). Gorący miód pokrzywowy przelej do czystych, wyparzonych słoików.
Nasz najlepszy miód jest gotowy. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się jak smaczna i zdrowa może być pokrzywa z miodem.
Alergeny w miodzie pokrzywowy
Lista alergenów dla miodu pokrzywowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na miód pokrzywowy
Wartości odżywcze miodu pokrzywowego
Pamiętaj, aby do przygotowania tego przepisu użyć świeżej pokrzywy.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.