Przepis na mintaja z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik

Rybę dokładnie umyj i osusz.

Dopraw do smaku i ułóż na niej niewielki kawałek masła.

Możesz dodać także plastry cytryny.

Zawiń rybę w folię aluminiową i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

ryba z piekarnika
Mintaj z piekarnika
Koszt przygotowania dania
10.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
196 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Mintaj z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mintaju z piekarnika

Mintaj z piekarnika sprawdzi się idealnie jako dietetyczny obiad, o niskiej kaloryczności z jednocześnie wysoką zawartością witamin i składników odżywczych.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B , a te bardziej tłuste witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3 , które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie. Poznaj mój przepis na mintaja z piekarnika. To nić trudnego, zakładam że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i dopraw do smaku, włóż w rękaw lub zawiń w folię aluminiową z odrobiną masła i duża ilością świeżych ziół. Upiecz rybę przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Do mojego przepisu użyłam filet z mintaja, możesz jednak postawić na polędwicę z mintaja. Pieczony mintaj sprawdzi się idealnie na obiad. Jest tak pyszny, że pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci.

Zatem jeśli już wiesz jak zrobić mintaja z piekarnika, przygotuj dobry obiad dla całej swojej rodziny.

Wartości odżywcze mintaja z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
196.17 kcal
196.17 kcal
Białko
16.31 g
16.31 g
Fenyloalanina
0.64 mg
0.64 mg

Węglowodany w mintaju z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.01 g
0.01 g
Węglowodany przyswajalne
0.01 g
0.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.33 g
14.33 g
Tłuszcze nasycone
9.44 g
9.44 g
Tłuszcze nienasycone
4.89 g
4.89 g
Tłuszcze jednonasycone
3.99 g
3.99 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
0.90 g
Cholesterol
95.00 mg
95.00 mg

Witaminy w przepisie na mintaja z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
125.67 µg (mcg)
125.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.24 mg
Witamina B12
2.69 µg (mcg)
2.69 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.83 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
0.58 mg
Retinol
123.50 µg (mcg)
123.50 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.16 mg
Niacyna
2.73 mg
2.73 mg
Foliany
3.00 µg (mcg)
3.00 µg (mcg)
Beta karoten
26.33 µg (mcg)
26.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mintaja z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
73.50 mg
73.50 mg
Potas
300.67 mg
300.67 mg
Wapń
54.00 mg
54.00 mg
Fosfor
188.17 mg
188.17 mg
Magnez
56.17 mg
56.17 mg
Żelazo
0.39 mg
0.39 mg
Cynk
0.41 mg
0.41 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Mangan
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mintaju z piekarnika

Lista alergenów dla mintaja z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania mintaja z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
400 g
4 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
8.89
Za 400 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na mintaja z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób