Mintaj z piekarnika

Opublikowano: 24.11.2021 r., 16:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ryba z piekarnika
Mintaj z piekarnika
Ryba z piekarnika to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Poznaj mój prosty i sprawdzony przepis, wypróbuj go koniecznie na najbliższy obiad.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
196 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mintaj filet 4 filety (400 g)
  • Masło (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na mintaja z piekarnika krok po kroku

Rybę dokładnie umyj i osusz.

Dopraw do smaku i ułóż na niej niewielki kawałek masła.

Możesz dodać także plastry cytryny.

Zawiń rybę w folię aluminiową i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na mintaja z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat mintaja z piekarnika

Mintaj z piekarnika sprawdzi się idealnie jako dietetyczny obiad, o niskiej kaloryczności z jednocześnie wysoką zawartością witamin i składników odżywczych.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B , a te bardziej tłuste witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3 , które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie. Poznaj mój przepis na mintaja z piekarnika. To nić trudnego, zakładam że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i dopraw do smaku, włóż w rękaw lub zawiń w folię aluminiową z odrobiną masła i duża ilością świeżych ziół. Upiecz rybę przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Do mojego przepisu użyłam filet z mintaja, możesz jednak postawić na polędwicę z mintaja. Pieczony mintaj sprawdzi się idealnie na obiad. Jest tak pyszny, że pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci.

Zatem jeśli już wiesz jak zrobić mintaja z piekarnika, przygotuj dobry obiad dla całej swojej rodziny.

Alergeny w mintaju z piekarnika

Lista alergenów dla mintaja z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze mintaja z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Ryba z piekarnika bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością to doskonały pomysł nie tylko dla osób na diecie redukcyjnej ale dla każdego z nas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
196.17
196.17
Białko (g)
16.31
16.31
Fenyloalanina (mg)
0.64
0.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.01
0.01
Węglowodany przyswajalne (g)
0.01
0.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.33
14.33
Tłuszcze nasycone (g)
9.44
9.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.89
4.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.99
3.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
0.90
Cholesterol (mg)
95.00
95.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
125.67
125.67
Witamina B6 (mg)
0.24
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
2.69
2.69
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.83
0.83
Witamina E (mg)
0.58
0.58
Retinol (µg (mcg))
123.50
123.50
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
2.73
2.73
Foliany (µg (mcg))
3.00
3.00
Beta karoten (µg (mcg))
26.33
26.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
73.50
73.50
Potas (mg)
300.67
300.67
Wapń (mg)
54.00
54.00
Fosfor (mg)
188.17
188.17
Magnez (mg)
56.17
56.17
Żelazo (mg)
0.39
0.39
Cynk (mg)
0.41
0.41
Miedź (mg)
0.05
0.05
Mangan (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mintaja z piekarnika

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
400 g
4 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
8.89
Za 400 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Koszt składników
15.00