Przepis na mintaja z piekarnika z warzywami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Marchew dokładnie umyj i pokrój ją w talarki. Brokuł podziel na różyczki.

Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj go olejem.

Połóż filety mintaja i dopraw je solą i pieprzem. Na rybie ułóż warzywa.

Danie piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotową rybę delikatnie skrop sokiem z cytryny.

Mintaj z piekarnika z warzywami na blaszce
Mintaj z piekarnika z warzywami
Koszt przygotowania dania
13.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
111 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
33

Mintaj z piekarnika z warzywami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mintaju z piekarnika z warzywami

Pyszny mintaj z piekarnika z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Ryba w połączeniu z marchewką i brokułem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Mintaj pieczony z warzywami jest delikatny dzięki czemu doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić mintaja z piekarnika z warzywami? Przygotowanie go jest proste. Na początku marchew dokładnie myjemy i tniemy ją na talarki, a brokuł dzielimy na różyczki. Na blaszkę od piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Natłuszczamy go olejem. Układamy na nim rybę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na całość rozsypujemy warzywami. Danie pieczemy w pierniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny.

Przepis na mintaja z warzywami z piekarnika nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją głównie w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Ryba z piekarnika odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dietetyczny obiad jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze mintaja z piekarnika z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
85.73 kcal
111.45 kcal
Białko
11.18 g
14.53 g

Węglowodany w mintaju z piekarnika z warzywami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
3.60 g
4.69 g
Węglowodany przyswajalne
2.40 g
3.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
1.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
2.88 g
3.74 g
Tłuszcze nasycone
0.44 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
2.44 g
3.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.53 g
1.99 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
1.17 g
Cholesterol
37.87 mg
49.23 mg

Witaminy w przepisie na mintaja z piekarnika z warzywami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
199.91 µg (mcg)
259.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.70 µg (mcg)
2.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.13 mg
27.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina E
0.44 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.47 µg (mcg)
9.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.10 mg
2.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.82 µg (mcg)
25.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1921.33 µg (mcg)
2497.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mintaja z piekarnika z warzywami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
68.53 mg
89.09 mg
Potas
331.20 mg
430.56 mg
Wapń
49.78 mg
64.71 mg
Fosfor
140.31 mg
182.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
43.07 mg
55.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
0.62 mg
Cynk
0.40 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja z piekarnika z warzywami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mintaju z piekarnika z warzywami

Lista alergenów dla mintaja z piekarnika z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet

Cena przygotowania mintaja z piekarnika z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
480 g
4 filety
10.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 480 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na mintaja z piekarnika z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.0% osób