Mintaj z piekarnika z warzywami

Opublikowano: 20.12.2021 r., 18:15 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mintaj z piekarnika z warzywami na blaszce
Mintaj z piekarnika z warzywami
Ryba z piekarnika z warzywami to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Danie jest pyszne w smaku i rozpływające się w ustach. Spróbuj koniecznie, a gwarantuję, że przepis zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
111 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mintaj filet 4 filety (480 g)
  • Marchewka (200 g)
  • Brokuły (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na mintaja z piekarnika z warzywami krok po kroku

Marchew dokładnie umyj i pokrój ją w talarki. Brokuł podziel na różyczki.

Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj go olejem.

Połóż filety mintaja i dopraw je solą i pieprzem. Na rybie ułóż warzywa.

Danie piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotową rybę delikatnie skrop sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na mintaja z piekarnika z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat mintaja z piekarnika z warzywami

Pyszny mintaj z piekarnika z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Ryba w połączeniu z marchewką i brokułem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Mintaj pieczony z warzywami jest delikatny dzięki czemu doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić mintaja z piekarnika z warzywami? Przygotowanie go jest proste. Na początku marchew dokładnie myjemy i tniemy ją na talarki, a brokuł dzielimy na różyczki. Na blaszkę od piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Natłuszczamy go olejem. Układamy na nim rybę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na całość rozsypujemy warzywami. Danie pieczemy w pierniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny.

Przepis na mintaja z warzywami z piekarnika nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją głównie w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Ryba z piekarnika odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dietetyczny obiad jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w mintaju z piekarnika z warzywami

Lista alergenów dla mintaja z piekarnika z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet

Wartości odżywcze mintaja z piekarnika z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Ryba z warzywami pieczona w piekarniku to zdrowy posiłek o niskim IG, który może zagościć w naszym menu na stałe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
85.73
111.45
Białko (g)
11.18
14.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
3.60
4.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.40
3.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
2.88
3.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.44
3.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
1.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
1.17
Cholesterol (mg)
37.87
49.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
199.91
259.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.70
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.13
27.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.69
Witamina E (mg)
0.44
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.47
9.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
2.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.82
25.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1921.33
2497.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
68.53
89.09
Potas (mg)
331.20
430.56
Wapń (mg)
49.78
64.71
Fosfor (mg)
140.31
182.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.07
55.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.62
Cynk (mg)
0.40
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja z piekarnika z warzywami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mintaja z piekarnika z warzywami

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
480 g
4 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 480 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
34.50