Mintaj z piekarnika
- Mintaj filet - 4 filety (400 g)
- Masło (80 g)
Przepis na mintaja z piekarnika krok po kroku
Rybę dokładnie umyj i osusz.
Dopraw do smaku i ułóż na niej niewielki kawałek masła.
Możesz dodać także plastry cytryny.
Zawiń rybę w folię aluminiową i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat mintaja z piekarnika
Mintaj z piekarnika sprawdzi się idealnie jako dietetyczny obiad, o niskiej kaloryczności z jednocześnie wysoką zawartością witamin i składników odżywczych.
Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B , a te bardziej tłuste witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.
Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3 , które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.
W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie. Poznaj mój przepis na mintaja z piekarnika. To nić trudnego, zakładam że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i dopraw do smaku, włóż w rękaw lub zawiń w folię aluminiową z odrobiną masła i duża ilością świeżych ziół. Upiecz rybę przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Do mojego przepisu użyłam filet z mintaja, możesz jednak postawić na polędwicę z mintaja. Pieczony mintaj sprawdzi się idealnie na obiad. Jest tak pyszny, że pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci.
Zatem jeśli już wiesz jak zrobić mintaja z piekarnika, przygotuj dobry obiad dla całej swojej rodziny.
Alergeny w mintaju z piekarnika
Lista alergenów dla mintaja z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze mintaja z piekarnika
Ryba z piekarnika bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością to doskonały pomysł nie tylko dla osób na diecie redukcyjnej ale dla każdego z nas.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.