Mintaj w panierce

Opublikowano: 22.11.2021 r., 16:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mintaj w panierce ułożony w drewnianej skrzyneczce z pieczonymi ziemniaczkami.
Mintaj w panierce
Mintaj w panierce to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników rybnych dań. Jest niezwykle delikatna, ale bardzo aromatyczna. Świetnie sprawdzi się z frytkami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
605 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mintaj filet 2 filety (240 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na mintaja w panierce krok po kroku

Rybę opłucz i delikatnie osusz.

Natrzyj ją solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i bazylią.

Na talerzyk wbij jajko, a na drugi wysyp bułkę tartą. Każdy kawałek ryby zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej rybę, z każdej strony, do pełnego zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na mintaja w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat mintaja w panierce

Mintaj w panierce to ryba o naprawdę fantastycznym smaku i wspaniałej teksturze. Świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Można go zrobić w bardzo łatwy sposób, a wystarczy do tego tylko kilka składników. Ryba ta ma bardzo delikatny smak, który wystarczy tylko lekko podkreślić odrobiną ziół. Ta ryba wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.

Przepis na mintaja w panierce pozwala na stworzenie pysznego i pełnowartościowego dania w kilka chwil. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil, a całość jest niezwykle prosta. To idealny posiłek na obiad czy kolację, gdyż jest bardzo sycący. Głównym składnikiem jest w nim oczywiście ryba. Choć najnowsze zalecenia zdrowego żywienia mówią o włączeniu do swojego menu ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, to bardzo często wciąż nie gości ona w diecie zbyt często. Warto to zmienić, gdyż ryby dostarczają niezwykle cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku mintaja. To ryba o bardzo niskiej kaloryczności, dzięki czemu wspaniale sprawdza się chociażby w diecie redukcyjnej. Dodatkowo, zawiera również sporo białka, które jest niezbędne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. Nie można również zapominać kwasach tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mintaja w panierce, by był niezwykle smaczny, ale równocześnie niezbyt skomplikowany to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Potrzebne są do niego filety z mintaja, a także prosta panierka do ryby. Z tej receptury dowiesz się jak usmażyć go na patelni, tak by był dobry. I choć smażony na oleju wciąż jest bardzo zdrowy, a przy okazji naprawdę pyszny.

Alergeny w mintaju w panierce

Lista alergenów dla mintaja w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze mintaja w panierce

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak ze względu na obróbkę termiczną nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
269.20
605.70
Białko (g)
14.70
33.07
Fenyloalanina (mg)
0.55
1.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
15.91
35.80
Węglowodany przyswajalne (g)
14.92
33.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.23
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.40
0.90
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.54
1.22
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
13.12
29.52
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
16.02
36.04
Tłuszcze nasycone (g)
3.35
7.53
Tłuszcze nienasycone (g)
12.67
28.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.35
23.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.32
5.22
Cholesterol (mg)
82.42
185.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
26.73
60.13
Witamina B6 (mg)
0.20
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
1.87
4.20
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.73
Witamina E (mg)
2.32
5.23
Retinol (µg (mcg))
26.73
60.13
Tiamina (mg)
0.24
0.55
Ryboflawina (mg)
0.24
0.55
Niacyna (mg)
3.19
7.18
Foliany (µg (mcg))
30.78
69.26
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
223.67
503.26
Potas (mg)
247.67
557.26
Wapń (mg)
78.77
177.23
Fosfor (mg)
176.77
397.73
Magnez (mg)
46.24
104.04
Żelazo (mg)
1.59
3.58
Cynk (mg)
0.72
1.63
Miedź (mg)
0.09
0.21
Mangan (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja w panierce 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mintaja w panierce

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
240 g
2 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 240 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
38.80