Przepis na mintaja w panierce krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, pieprz cytrynowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Rybę opłucz i delikatnie osusz.

Natrzyj ją solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i bazylią.

Na talerzyk wbij jajko, a na drugi wysyp bułkę tartą. Każdy kawałek ryby zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej rybę, z każdej strony, do pełnego zarumienienia.

Mintaj w panierce ułożony w drewnianej skrzyneczce z pieczonymi ziemniaczkami.
mintaj w panierce
Koszt przygotowania dania
9.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
605 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Mintaj w panierce - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mintaju w panierce

Mintaj w panierce to ryba o naprawdę fantastycznym smaku i wspaniałej teksturze. Świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Można go zrobić w bardzo łatwy sposób, a wystarczy do tego tylko kilka składników. Ryba ta ma bardzo delikatny smak, który wystarczy tylko lekko podkreślić odrobiną ziół. Ta ryba wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.

Przepis na mintaja w panierce pozwala na stworzenie pysznego i pełnowartościowego dania w kilka chwil. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil, a całość jest niezwykle prosta. To idealny posiłek na obiad czy kolację, gdyż jest bardzo sycący. Głównym składnikiem jest w nim oczywiście ryba. Choć najnowsze zalecenia zdrowego żywienia mówią o włączeniu do swojego menu ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, to bardzo często wciąż nie gości ona w diecie zbyt często. Warto to zmienić, gdyż ryby dostarczają niezwykle cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku mintaja. To ryba o bardzo niskiej kaloryczności, dzięki czemu wspaniale sprawdza się chociażby w diecie redukcyjnej. Dodatkowo, zawiera również sporo białka, które jest niezbędne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. Nie można również zapominać kwasach tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mintaja w panierce, by był niezwykle smaczny, ale równocześnie niezbyt skomplikowany to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Potrzebne są do niego filety z mintaja, a także prosta panierka do ryby. Z tej receptury dowiesz się jak usmażyć go na patelni, tak by był dobry. I choć smażony na oleju wciąż jest bardzo zdrowy, a przy okazji naprawdę pyszny.

Wartości odżywcze mintaja w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
Białko
14.70 g
33.07 g
Fenyloalanina
0.55 mg
1.23 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w mintaju w panierce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
15.91 g
35.80 g
Węglowodany przyswajalne
14.92 g
33.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
2.23 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.40 g
0.90 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.54 g
1.22 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
13.12 g
29.52 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
16.02 g
36.04 g
Tłuszcze nasycone
3.35 g
7.53 g
Tłuszcze nienasycone
12.67 g
28.51 g
Tłuszcze jednonasycone
10.35 g
23.29 g
Tłuszcze wielonasycone
2.32 g
5.22 g
Cholesterol
82.42 mg
185.44 mg

Witaminy w przepisie na mintaja w panierce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
26.73 µg (mcg)
60.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.45 mg
Witamina B12
1.87 µg (mcg)
4.20 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.77 µg (mcg)
1.73 µg (mcg)
Witamina E
2.32 mg
5.23 mg
Retinol
26.73 µg (mcg)
60.13 µg (mcg)
Tiamina
0.24 mg
0.55 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.55 mg
Niacyna
3.19 mg
7.18 mg
Foliany
30.78 µg (mcg)
69.26 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mintaja w panierce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
223.67 mg
503.26 mg
Potas
247.67 mg
557.26 mg
Wapń
78.77 mg
177.23 mg
Fosfor
176.77 mg
397.73 mg
Magnez
46.24 mg
104.04 mg
Żelazo
1.59 mg
3.58 mg
Cynk
0.72 mg
1.63 mg
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Mangan
0.21 mg
0.48 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja w panierce 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mintaju w panierce

Lista alergenów dla mintaja w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania mintaja w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
240 g
2 filety
10.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 240 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
38.80
Jak oceniasz przepis na mintaja w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób