Mintaj smażony

Opublikowano: 24.11.2021 r., 16:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mintaj smażony
Mintaj smażony
Mintaj smażony jako świetny pomysł na szybki, pyszny i pożywny obiad. Możesz połączyć go z domowymi frytkami z ziemniaków lub batatów.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
226 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mintaj filet 4 filety (400 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szlanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na mintaja smażonego krok po kroku

Rybę umyj, osusz i dopraw do smaku.

Rybę obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Usmaż rybę z obu stron na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na mintaja smażonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat mintaja smażonego

Mintaj smażony sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.

Poznaj mój przepis na mintaja smażonego. To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i dopraw do smaku. W pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie zamocz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę usmaż na złocisty kolor na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Filet z mintaja smażony z patelni na oleju sprawdzi się idealnie na obiad, który będzie szybki i łatwy do przygotowania, a co najważniejsze będzie pyszny. Pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Zatem jeśli już wiesz jak zrobić smażonego mintaja przygotuj dobry obiad dla całej swojej rodziny.

Alergeny w mintaju smażonym

Lista alergenów dla mintaja smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze mintaja smażonego

na 100g gotowej potrawy

Usmażoną rybę połóż na ręczniku papierowym tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
226.41
226.41
Białko (g)
16.21
16.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.68
24.68
Węglowodany przyswajalne (g)
23.91
23.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.51
6.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
5.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.20
3.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.48
66.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.69
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.03
4.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.01
48.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
182.43
182.43
Potas (mg)
259.00
259.00
Wapń (mg)
71.20
71.20
Fosfor (mg)
184.24
184.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.78
50.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
2.15
Cynk (mg)
0.78
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja smażonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mintaja smażonego

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
400 g
4 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
8.89
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szlanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
28.80