Mintaj pieczony

Opublikowano: 22.11.2021 r., 15:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony mintaj z warzywami
Mintaj pieczony
Mintaj pieczony to świetna opcja na pyszne danie, które nie tylko jest naprawdę smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Mintaj jest delikatne, ale bardzo aromatyczny.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
310 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mintaj filet - 2 filety (240 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na mintaja pieczonego krok po kroku

Mintaja opłucz i osusz delikatnie.

W misce zmieszaj oliwę z przyprawami. Następnie natrzyj tą mieszanką całą rybę i odstaw na 15 minut.

Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na mintaja pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat mintaja pieczonego

Mintaj pieczony to wspaniały i prosty przepis na pyszne danie rybne. Całość zabiera kilka minut i można je przygotować w swojej własnej kuchni, choć smakuje jak z prawdziwej restauracji. To najprostszy sposób na stworzenie mintaja z piekarnika. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym delikatny i kruchy. Świetnie sprawdzi się podany zwłaszcza z ziemniaczkami.

Przepis na pieczonego mintaja pozwala na przygotowanie dania nie tylko pięknego i aromatycznego, ale również bardzo zdrowego. Mintaj powinien gościć w menu jak najczęściej, to ryba bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Choć w menu dania rybne powinny gościć co najmniej dwa razy w tygodniu, wciąż niezwykle często brakuje ich w tradycyjnej diecie. Warto to zmienić, gdyż są one źródłem wielu cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Głównie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy. Mintaj oprócz dobrych kwasów tłuszczowych zawiera również sporo białka, które jest niezbędne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. W tej wersji ryba została upieczona, dzięki czemu jest niezwykle lekkostrawna. Taki sposób obróbki świetnie sprawdzi się w praktycznie każdej diecie. To danie o niskim indeksie glikemicznym, dlatego spokojnie może gościć w menu osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Filet z mintaja wspaniale się w nim prezentuje. By stworzyć z niego pełnowartościowe i dobrze zbilansowane danie warto połączyć go z kaszą czy ryżem, a także świeżymi warzywami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczonego mintaja, by był naprawdę dobry, to ten prosty przepis na pewno ci się spodoba. Powstaje z niego pyszny, pieczony w piekarniku mintaj o wspaniałym, delikatnym aromacie. To naprawdę wartościowa ryba, która powinna gościć w menu często. Z tej receptury dowiesz się jak upiec mintaja w sposób łatwy i pyszny.

Alergeny w mintaju pieczonym

Lista alergenów dla mintaja pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet

Wartości odżywcze mintaja pieczonego

na 100g gotowej potrawy

To danie jest zdrowe, gdyż dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo ma mało kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
217.05
310.39
Białko (g)
16.34
23.36
Fenyloalanina (mg)
0.64
0.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
16.61
23.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
13.68
19.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.62
16.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
2.95
Cholesterol (mg)
59.79
85.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A (µg (mcg))
11.79
16.86
Witamina B6 (mg)
0.24
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
2.69
3.84
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.84
1.20
Witamina E (mg)
2.47
3.53
Retinol (µg (mcg))
11.79
16.86
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.16
0.23
Niacyna (mg)
2.75
3.94
Foliany (µg (mcg))
2.53
3.61
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
72.74
104.01
Potas (mg)
299.95
428.92
Wapń (mg)
50.68
72.48
Fosfor (mg)
186.11
266.13
Magnez (mg)
56.42
80.68
Żelazo (mg)
0.48
0.68
Cynk (mg)
0.40
0.57
Miedź (mg)
0.04
0.06
Mangan (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny mintaja pieczonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mintaja pieczonego

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
240 g
2 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 240 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
30.00