Mintaj pieczony
- Mintaj filet - 2 filety (240 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na mintaja pieczonego krok po kroku
Mintaja opłucz i osusz delikatnie.
W misce zmieszaj oliwę z przyprawami. Następnie natrzyj tą mieszanką całą rybę i odstaw na 15 minut.
Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Więcej informacji na temat mintaja pieczonego
Mintaj pieczony to wspaniały i prosty przepis na pyszne danie rybne. Całość zabiera kilka minut i można je przygotować w swojej własnej kuchni, choć smakuje jak z prawdziwej restauracji. To najprostszy sposób na stworzenie mintaja z piekarnika. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym delikatny i kruchy. Świetnie sprawdzi się podany zwłaszcza z ziemniaczkami.
Przepis na pieczonego mintaja pozwala na przygotowanie dania nie tylko pięknego i aromatycznego, ale również bardzo zdrowego. Mintaj powinien gościć w menu jak najczęściej, to ryba bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Choć w menu dania rybne powinny gościć co najmniej dwa razy w tygodniu, wciąż niezwykle często brakuje ich w tradycyjnej diecie. Warto to zmienić, gdyż są one źródłem wielu cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Głównie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy. Mintaj oprócz dobrych kwasów tłuszczowych zawiera również sporo białka, które jest niezbędne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. W tej wersji ryba została upieczona, dzięki czemu jest niezwykle lekkostrawna. Taki sposób obróbki świetnie sprawdzi się w praktycznie każdej diecie. To danie o niskim indeksie glikemicznym, dlatego spokojnie może gościć w menu osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Filet z mintaja wspaniale się w nim prezentuje. By stworzyć z niego pełnowartościowe i dobrze zbilansowane danie warto połączyć go z kaszą czy ryżem, a także świeżymi warzywami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczonego mintaja, by był naprawdę dobry, to ten prosty przepis na pewno ci się spodoba. Powstaje z niego pyszny, pieczony w piekarniku mintaj o wspaniałym, delikatnym aromacie. To naprawdę wartościowa ryba, która powinna gościć w menu często. Z tej receptury dowiesz się jak upiec mintaja w sposób łatwy i pyszny.
Alergeny w mintaju pieczonym
Lista alergenów dla mintaja pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
Wartości odżywcze mintaja pieczonego
To danie jest zdrowe, gdyż dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo ma mało kalorii.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.