Mini pizze z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Passata pomidorowa - pół szklanki (125 g)
- Ser Mozzarella - 1 sztuka (125 g)
- Pieczarki - 10 sztuk (200 g)
- Kukurydza konserwowa - 2 puszki (160 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na mini pizze z ciasta francuskiego krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chwilę pieczarki.
Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia.
Posmaruj passattą pomidorową, posyp przyprawami i nałóż pieczarki i kukurydzę.
Posyp mozzarellą startą na tarce.
Zawiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
Więcej informacji na temat mini pizz z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego to fantastyczny pomysł na pyszne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, dobre na każdą okazję i każdą imprezę. Sprawdzą się świetnie dla wszystkich osób uwielbiających tradycyjną pizzę, jednak przygotujesz je znacznie szybciej i prościej. Co więcej, pizzerinki z ciasta francuskiego możesz podawać z wieloma przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się na przykład pieczarki z cebulką lub kukurydzą, mielone mięso lub kawałki wędliny, szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, jednak jedyne co Cię ogranicza to Twoja wyobraźnia. Jak zrobić mini pizzę z ciasta francuskiego? To banalnie proste! Wystarczy, że przygotujesz gotowe płaty ciasta francuskiego (możesz też przygotować je samodzielnie, jednak pamiętaj, że zdecydowanie wydłuży to czas przygotowania przekąsek), przecier lub passatę pomidorową i ulubione dodatki. Ciasto należy posmarować pomidorami, ułożyć pokrojone dodatki – warzywa, mięso i/lub pieczarki, posypać tartym serem – mozzarellą lub serem żółtym, dobrze doprawić, zawinąć w rulon, pokroić na mniejsze części i piec w piekarniku. To wszystko! Czas pieczenia, również jest krótki, wystarczy 15 minut aby pizzerinki były gotowe. Koniecznie czytaj dalej aby poznać przepis na mini pizzę z ciasta francuskiego, która idealnie sprawdzi się na wszystkie imprezy i spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół.
Alergeny w mini pizzach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla mini pizz z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze mini pizz z ciasta francuskiego
Aby obniżyć kaloryczność posiłku można zamienić tradycyjną mozzarellę na mozzarellę typu light.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.