Mini pizza
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (405 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Sól - 2 łyżeczki (10 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (240 g)
- Pomidory w puszce - 1 szklanka (krojone, bez skórki) (240 g)
- Ser Mozzarella - 2 opakowania (500 g)
Przepis na mini pizzę krok po kroku
Drożdże wlej do 220 ml letniej wody i wymieszaj.
Przesianą przez sitko mąkę wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką oliwy. Następnie dodaj rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, przełóż je na stolnicę i tam wyrabiaj przez ok. 10-15 min.
Ciasto przełóż do miski i natrzyj 1 łyżką oliwy. Miskę zakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na bok na ok. 1-1,5 h.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry. Odłóż go do lodówki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmażaj w garnku przez 1 min, a potem dodaj oregano i szybko wymieszaj. Do garnka dodaj krojone pomidory i przecier. Po wymieszaniu dodaj świeżo zmielony pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę soli. Kuchenkę ustaw na małą moc i gotuj sos przez ok. 10 min, co chwilę mieszając.
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części. Palcami uformuj krążki i połóż ja na papierze do pieczenia. Pizzerki nasmaruj sosem i dodaj ser wyjęty prosto z lodówki.
Pizzerki piecz ok. 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
Sos, który pozostał, przelej do miseczki i podaj razem z pizzami.
Więcej informacji na temat mini pizzy
Mini pizza to nic innego jak pizza, ale uformowana w małe pizzerki. Jest to idealny pomysł na imprezę, ponieważ każdą taką malutką pizzę można zrobić z czymś innym, dzięki czemu dla każdego znajdzie się coś, co na pewno mu posmakuje. Ten rozmiar pizzy jest też wygodniejsze do jedzenia w czasie imprezy.
Jak zrobić mini pizzę? Dodatki to kwestia indywidualna. Do opisanych tutaj pizzerek z sosem i serem można dodać to, na co tylko ma się ochotę. Pasują tu zarówno pieczarki, jak i szynka konserwowa, kukurydza, tuńczyk, papryka, salami, brokuły czy grillowany kurczak.
Ciasto na mini pizzę przygotowuje się w ten sam sposób, jak w przypadku pizzy o normalnym rozmiarze. Ciasto rozdziela się na mniejsze kawałki dopiero tuż przed rozciągnięciem na blaszce. Z tego przepisu powinno ci wyjść 9 pizzerek, ale jeśli chcesz mieć je nieco większe lub grubsze, to wyrośnięte ciasto po prostu podzielić na mniej części. Ważne jest to, aby przy rozciąganiu ciasta na blaszce lub blaszkach nie używać wałka, a jedynie robić to za pomocą palców.
Do przygotowania mini pizzerki można wykorzystać drożdże suche (instant) lub drożdże świeże. W przypadku tych drugich konieczny jest rozczyn, ale z tymi pierwszymi drożdżami również warto tak postąpić. Wtedy będziesz mieć pewność, że drożdże są równomiernie rozmieszczone w całym cieście. Bardzo ważny jest czas wyrabiania ciasta. Należy je zagniatać ok. 10-15 min, aż będzie miękkie i jednolite.
Domowe małe pizzerinki są pyszne, a do tego sprawdzają się w wielu sytuacjach. Jest to idealny pomysł nie tylko na poczęstunek w czasie imprezy, ale też na przekąskę dla dzieci. Jednak warto wziąć pod uwagę to, że nie jest to bardzo szybkie danie. Przepis na mini pizzę tak naprawdę nie różni się od przepisu na normalnej wielkości pizzę. Sos najlepiej gotować z lekko uchyloną pokrywką, aby nieco go zredukować. Jeżeli przeszkadzają ci kawałki pomidorów z puszki, możesz je zblendować. Do mini pizzerek będą pasować pieczarki, kukurydza z puszki i grillowana pierś z kurczaka.
Alergeny w mini pizzy
Lista alergenów dla mini pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze mini pizzy
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.