Mini hamburgery
- Mąka pszenna typ 1850 - szklanka (250 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (60 g)
- Drożdże świeże (12 g)
- Mięso mielone z kurczaka - pół opakowania (250 g)
- Majonez light (75 g)
- Ketchup (75 g)
- Ogórki kiszone - 3 szt (180 g)
- Sałata lodowa - 16 liści (80 g)
- Pomidor - 1 sztuka (160 g)
Przepis na mini hamburgery krok po kroku
Mleko podgrzej w rondelku by było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj je z drożdżami i odrobiną cukru, by nie było grudek. Odstaw na 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij 1 jajko, dodaj odrobinę soli i wlej rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopione w rondelku masło i całość wyrób rękami na gładkie ciasto. Całość odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Z podanego ciasta ulep 8 kulek. Każdą ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Do dużej miski włóż całe mięso i wbij 1 jajko. Dodaj sól, pieprz, gorczycę i gałkę muszkatołową. Całość wyrób ręką i uformuj 8 kotlecików. Następnie każdy kotlecik spłaszcz w dłoni.
Patelnię grillową porządnie rozgrzej i smaż na niej kotleciki z obu stron, by były rumiane.
Sałatę opłucz, a ogórki i pomidory pokrój w plasterki.
W miseczce zmieszaj ze sobą majonez i ketchup, by powstał jednolity sos.
Bułki rozkrój na połówki. Jedną część posmaruj sosem, na to ułóż 2 listki sałaty i mięso, ogórka i pomidora.
Całość przykryj drugą częścią bułki i zabezpiecz długą wykałaczką.
Więcej informacji na temat mini hamburgerów
Mini hamburgery to danie idealne na pyszne przekąski czy imprezę. To świetna alternatywa dla klasycznych burgerów. Te w wersji mini mają mniej kalorii, dlatego nie wpływają negatywnie na dietę. To świetna opcja dla wszystkich osób, które poszukują pomysłu na ciekawe i niebanalne przystawki na wszelkiego rodzaju uroczystości. Burgery smakują świetnie i pięknie się prezentują, przyciągając wzrok każdego gościa.
Przepis na mini hamburgery jest niezwykle prosty i można go przygotować w naprawdę szybkim czasie. Pozwala na stworzenie naprawdę świetnej i pomysłowej przekąski, która nie tylko wspaniale wygląda, ale również doskonale smakuje. To danie urzeka swoja prostotą i wspaniałym aromatem. To idealne zastępstwo dla nudnych kanapek. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mini hamburgery, by były naprawdę smaczne, a całość nie była zbyt skomplikowana, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. W kilka chwil można przygotować zupełnie samemu całą, pyszną przekąskę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fast foodów.
Te domowe burgery smakują zdecydowanie lepiej niż gotowe, które można znaleźć w sklepie. To dlatego, że wszystkie dodatki są wykonywane samodzielnie. Kotlety w takiej wersji są dużo zdrowsze, gdyż zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a także mniej soli, dzięki czemu są zdrowszym wyborem dla układu krwionośnego. W tej wersji nie trzeba również korzystać z gotowych sklepowych bułek, które zwykle zawierają mnóstwo dodatków do żywności i są bardzo słodkie. Bułki do mini hamburgerów można zrobić samodzielnie w bardzo łatwy i szybki sposób. Z podanego przepisu wyjdą również bułki do większych burgerów, wystarczy tylko uformować większy kształt. Te bułki są smaczne i bardzo lekkie, a przy tym dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej mają niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika.
To danie idealne na imprezę, gdyż tak przygotowane przekąski są pyszne i piękne. Te smaczne kanapki świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Alergeny w mini hamburgerach
Lista alergenów dla mini hamburgerów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- gorczyca
Wartości odżywcze mini hamburgerów
To pomysł na zdrowszą alternatywę dla typowych burgerów.
Energia i białka
(171g)
Węglowodany
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy
(171g)
Składniki mineralne
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.