Milky way
- Herbatniki kakaowe (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Mleko w proszku (400 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
Przepis na milki waya krok po kroku
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.
W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier. Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj. Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.
Spód blaszki wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż krem. Połóż kolejną warstwę herbatników i kremu. Krem przykryj ostatnią warstwą herbatników.
W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie roztopi się i połączy ze śmietanką.
Gotową polewę nakładaj na ciasto.
Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Charlotte
-
Ciasto bez pieczenia
-
3 bit
-
Kinder country
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto góra lodowa
-
Śmietanowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Banoffee
-
Galaretkowiec
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat milky waya
Milky way to wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego batonika. Robi się go niezwykle łatwo, co niewątpliwie stanowi jedną z jego największych zalet, a przy tym smakuje naprawdę wspaniale. Choć to ciasto bez pieczenia jest łatwe wcale nie smakuje źle czy nudno. To wspaniały deser, który oczaruje wszystkich gości i domowników.
ciasto milky way jest bardzo dekoracyjne. Jego warstwy prezentują się bardzo elegancko i efektownie. Jest idealną ozdobą stołu, a przy tym smakuje naprawdę wyśmienicie. To ciasto dla wszystkich amatorów słodkości, gdyż w tym deserze jest jej naprawdę dużo.
To idealny placek, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można go zrobić w ekspresowym czasie i nie potrzeba do tego piekarnika.
Milky way z tego przepisu wychodzi tak pyszny, że nie sposób jest przejść obok niego obojętnie. Idealnie łączą się w nim kakaowe herbatniki i słodka mleczna masa. Całość dopełnia czekoladowa polewa, która równoważy słodki smak. Krem wykonywany jest z mlekiem w proszku dla lepszego smaku i gęstej konsystencji. Mleko w proszku można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. Pozostałe składniki również są łatwo dostępne, dlatego to ciasto nie sprawi większych trudności w przygotowaniu.
Przepis na milky waya jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie początkujący cukiernik. Nie sprawi problemu nawet osobie, która za wypieki bierze się dopiero pierwszy raz. W dodatku zawsze się udaje, dlatego nie trzeba się obawiać, że coś może w nim pójść nie tak.
To domowe ciasto jest tak dobre, że smakuje jak z najlepszych kawiarni. Można je przygotować w kilka minut w swojej kuchni i cieszyć się jego wspaniałym smakiem w kilka chwil. To ciasto jest idealnie miękkie, a masa gęsta i puszysta. Warto pozwolić mu na schłodzenie, nawet dość długi czas, dzięki temu herbatniki będą bardziej miękkie i pyszne, a masa zdąży się odpowiednio połączyć.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić ciasto milky way na zimno w szybki i łatwy sposób, to ten przepis pozwoli ci przygotować je w 10 minut. To sprawdzony przepis na wspaniały deser dla całej rodziny.
Alergeny w milki wayu
Lista alergenów dla milky waya przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Masło
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze milky waya
To ciasto ma duży indeks glikemiczny i sporo cukru, lepiej by nie było zbyt częstym wyborem.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.