Przepis na milanesa krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą i pieprzem.

W misce ubij jajko.

Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet.

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree.

Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.

Milanesa podane z dodatkiem sałaty na ozdobnym talerzu.
Milanesa
Koszt przygotowania dania
47.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1012 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
77

Milanesa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o milanesa

Milanesa to danie tradycyjnej kuchni włoskiej. Mimo iż kuchnia włoska kojarzy nam się jedynie z pizzą i makaronami jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Milanesa jest bardzo popularna w Argentynie i przez niektórych uważana jest za narodowe danie. Najlepsza jest przygotowana w domu przez gospodynie. Kotlet wołowy podaje się z ryżem, pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami. Jako dodatek do dania podaje się także plastry cytryny. Przepis na kotlet wołowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia milanesa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, masło, mleko.

Jak zrobić milanesa? Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. W misce ubij jajko. Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet. Obierz i ugotuj ziemniaki w gorącej wodzie. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree. Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując, pyszny sznycel wołowy świetnie nadaje się na obiad. Można go spożywać, także na zimno podając z chlebem. Na świecie znaleźć możemy różne odmiany sznycla. Wiedeński sznycel przygotowuje się z cielęciny. Natomiast polski schabowy z wieprzowiny, najczęściej schabu lub karkówki.

Wartości odżywcze milanesa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
224.95 kcal
1012.26 kcal
Białko
8.49 g
38.21 g
Fenyloalanina
0.31 mg
1.41 mg
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej

Węglowodany w milanesa

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
11.69 g
52.61 g
Węglowodany przyswajalne
10.63 g
47.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
4.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
15.94 g
71.73 g
Tłuszcze nasycone
4.92 g
22.12 g
Tłuszcze nienasycone
11.02 g
49.61 g
Tłuszcze jednonasycone
8.09 g
36.42 g
Tłuszcze wielonasycone
2.93 g
13.19 g
Cholesterol
52.61 mg
236.74 mg

Witaminy w przepisie na milanesa

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
40.70 µg (mcg)
183.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
1.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
2.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.94 mg
31.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
40.04 µg (mcg)
180.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.46 mg
15.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.25 µg (mcg)
86.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.93 µg (mcg)
35.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na milanesa

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
87.86 mg
395.37 mg
Potas
286.01 mg
1287.04 mg
Wapń
35.13 mg
158.07 mg
Fosfor
115.72 mg
520.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.26 mg
91.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
4.28 mg
Cynk
1.10 mg
4.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny milanesa 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w milanesa

Lista alergenów dla milanesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania milanesa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
350 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
42.00
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
85.30
Jak oceniasz przepis na milanesa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób