Milanesa

Opublikowano: 29.11.2021 r., 14:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Milanesa podane z dodatkiem sałaty na ozdobnym talerzu.
Milanesa
Milanesa to danie wywodzące się z Włoch, jest bardzo popularne w Argentynie. Panierowana i smażona na oleju wołowina przypomina tradycyjny sznycel wiedeński.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
1012 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica wołowa (350 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na milanesa krok po kroku

Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą i pieprzem.

W misce ubij jajko.

Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet.

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree.

Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.

Jak oceniasz przepis na milanesa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat milanesa

Milanesa to danie tradycyjnej kuchni włoskiej. Mimo iż kuchnia włoska kojarzy nam się jedynie z pizzą i makaronami jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Milanesa jest bardzo popularna w Argentynie i przez niektórych uważana jest za narodowe danie. Najlepsza jest przygotowana w domu przez gospodynie. Kotlet wołowy podaje się z ryżem, pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami. Jako dodatek do dania podaje się także plastry cytryny. Przepis na kotlet wołowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia milanesa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, masło, mleko.

Jak zrobić milanesa? Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. W misce ubij jajko. Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet. Obierz i ugotuj ziemniaki w gorącej wodzie. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree. Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując, pyszny sznycel wołowy świetnie nadaje się na obiad. Można go spożywać, także na zimno podając z chlebem. Na świecie znaleźć możemy różne odmiany sznycla. Wiedeński sznycel przygotowuje się z cielęciny. Natomiast polski schabowy z wieprzowiny, najczęściej schabu lub karkówki.

Alergeny w milanesa

Lista alergenów dla milanesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze milanesa

na 100g gotowej potrawy

Milanesa to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem cennych składników mineralnych oraz witamin. Dodatek ziemniaków powoduje, że danie jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
224.95
1012.26
Białko (g)
8.49
38.21
Fenyloalanina (mg)
0.31
1.41
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
11.69
52.61
Węglowodany przyswajalne (g)
10.63
47.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
4.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
15.94
71.73
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
22.12
Tłuszcze nienasycone (g)
11.02
49.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.09
36.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.93
13.19
Cholesterol (mg)
52.61
236.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
40.70
183.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
2.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.94
31.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.87
Witamina E (mg)
0.29
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.04
180.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.46
15.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.25
86.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.93
35.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
87.86
395.37
Potas (mg)
286.01
1287.04
Wapń (mg)
35.13
158.07
Fosfor (mg)
115.72
520.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.26
91.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
4.28
Cynk (mg)
1.10
4.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny milanesa 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania milanesa

Koszt składników
85.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
350 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
42.00
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
85.30