Milanesa
- Polędwica wołowa (350 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (80 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Masło (50 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
Przepis na milanesa krok po kroku
Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa.
Dopraw solą i pieprzem.
W misce ubij jajko.
Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet.
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree.
Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.
Więcej informacji na temat milanesa
Milanesa to danie tradycyjnej kuchni włoskiej. Mimo iż kuchnia włoska kojarzy nam się jedynie z pizzą i makaronami jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Milanesa jest bardzo popularna w Argentynie i przez niektórych uważana jest za narodowe danie. Najlepsza jest przygotowana w domu przez gospodynie. Kotlet wołowy podaje się z ryżem, pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami. Jako dodatek do dania podaje się także plastry cytryny. Przepis na kotlet wołowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia milanesa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, masło, mleko.
Jak zrobić milanesa? Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. W misce ubij jajko. Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet. Obierz i ugotuj ziemniaki w gorącej wodzie. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree. Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując, pyszny sznycel wołowy świetnie nadaje się na obiad. Można go spożywać, także na zimno podając z chlebem. Na świecie znaleźć możemy różne odmiany sznycla. Wiedeński sznycel przygotowuje się z cielęciny. Natomiast polski schabowy z wieprzowiny, najczęściej schabu lub karkówki.
Alergeny w milanesa
Lista alergenów dla milanesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze milanesa
Milanesa to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem cennych składników mineralnych oraz witamin. Dodatek ziemniaków powoduje, że danie jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.