Mięso z rosołu w piekarniku

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso z rosołu w piekarniku podane na czarnym talerzu.
Mięso z rosołu w piekarniku
Mięso z rosołu w piekarniku to świetna opcja na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest chrupiące i aromatyczne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
718 kcal
Kcal w porcji
196 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (600 g)
  • Oliwa z oliwek - 12 łyżek (180 ml)
  • Sok z cytryny (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na mięso z rosołu w piekarniku krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą 10 łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.

Udka zamocz w misce z przyprawami, całość dobrze wetrzyj w mięso

Całość wstaw do lodówki na pół godziny, by dobrze się zamarynowało.

Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy i przełóż do niego mięso.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na mięso z rosołu w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat mięsa z rosołu w piekarniku

Mięso z rosołu w piekarniku to świetna opcja na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest chrupiące i aromatyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso z rosołu w piekarniku, by było szybkie, łatwe i naprawdę pyszne to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W takim wydaniu najlepiej sprawdzi się drób. Zarówno indyk, jak i kurczak smakują wyśmienicie. Jednak kurczak jest mięsem, które ma dużo większą popularność. Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad dla całej rodziny, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Kurczak pieczony w piekarniku z przyprawami świetnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także dodatkiem świeżych warzyw. Udka z kurczaka to świetne mięso, które nie tylko jest bardzo pożywne, ale również niezwykle zdrowe. Dobrze, by gościło w diecie naprawdę często. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również sporo magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dlatego dobrze, by stanowiło istotną część diety. Mają również małą zawartość nasyconego tłuszczu i cholesterolu, co docenią wszyscy dbający o zdrowie układu sercowo naczyniowego.

Przepis na mięso z rosołu w piekarniku to świetny pomysł na mięso pieczone w panierce. To wszystko zasługa odpowiedniej marynaty, która, choć bardzo łatwa w przygotowaniu nadaje całości wspaniałego i lekko pikantnego smaku. Tworzenie własnej marynaty jest niezwykle dobrym sposobem na zmniejszeniu udziału soli w diecie. Dzięki temu, że robi się ją własnoręcznie, można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza. Mięso tak przygotowane wychodzi naprawdę pyszne i bardzo miękkie. To świetny pomysł na smaczne danie, które przypadanie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Ze względu na obecność skórki mięso jest chrupiące na zewnątrz, a delikatne w środku. Jest tak dobre, że gdy przygotuje się je choć raz, wraca się do tego przepisu wielokrotnie. To świetny pomysł na niebanalny obiad dla całej rodziny.

Alergeny w mięsie z rosołu w piekarniku

Lista alergenów dla mięsa z rosołu w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso z rosołu w piekarniku

Wartości odżywcze mięsa z rosołu w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(196g)
Energia (kcal)
366.41
718.16
Białko (g)
12.54
24.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(196g)
Węglowodany (g)
0.17
0.34
Węglowodany przyswajalne (g)
0.17
0.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(196g)
Tłuszcz (g)
35.16
68.92
Tłuszcze nasycone (g)
8.39
16.45
Tłuszcze nienasycone (g)
26.77
52.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.80
42.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.97
9.74
Cholesterol (mg)
71.08
139.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(196g)
Witamina A (µg (mcg))
21.40
41.95
Witamina B6 (mg)
0.24
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.84
Witamina C (mg)
0.40
0.78
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.15
Witamina E (mg)
3.30
6.47
Retinol (µg (mcg))
21.40
41.95
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Niacyna (mg)
3.62
7.09
Foliany (µg (mcg))
3.18
6.24
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(196g)
Sód (mg)
64.67
126.75
Potas (mg)
156.04
305.85
Wapń (mg)
7.15
14.01
Fosfor (mg)
118.52
232.30
Magnez (mg)
14.56
28.54
Żelazo (mg)
0.66
1.29
Cynk (mg)
1.12
2.20
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa z rosołu w piekarniku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa z rosołu w piekarniku

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Oliwa z oliwek
180 ml
12 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.20
Za 180 ml
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
37.00