Mięso z rosołu na patelni

Opublikowano: 22.09.2022 r., 22:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mięso z rosołu na patelni
Mięso z rosołu na patelni
Mięso z rosołu przygotowane na patelni idealnie sprawdzi się jako osobne danie lub dodatek do głównego dania. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
240 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry 4 sztuki (600 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na mięso z rosołu na patelni krok po kroku

Mięso z rosołu oczyść ze skóry i delikatnie wytrzyj za pomocą ręcznika.

Obtocz mięso w mące i zamocz w roztrzepanym jajku.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż kurczaka do momentu, aż będzie rumiany.

Mięso możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek np. do sałatki.

Jak oceniasz przepis na mięso z rosołu na patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat mięsa z rosołu na patelni

Mięso z rosołu na patelni w panierce jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Dzięki długiemu gotowaniu w wywarze z warzywami będzie nie tylko aromatyczne, ale i delikatne.

Od teraz nie musisz wyrzucać mięsa z rosołu lub spożywać go osobno.

Koniecznie poznaj mój przepis na mięso z rosołu na patelni i przekonaj się jak je przygotować.

Będziesz potrzebować tylko dowolną część kurczaka ugotowanego wcześniej w rosole, mąkę i jajko. Dodatkowo przyprawy takie jak sól, pieprz i papryka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Mięso, na którym najczęściej gotujemy rosół to kurczak lub indyk, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Do przygotowania mojego przepisu będzie potrzebne Ci chude mięso, sam zdecyduj czy będzie to kurczak, czy indyk.

Zatem, jak zrobić mięso z rosołu na patelni?

Wystarczy, że obierzesz mięso ze skóry i obsypiesz mąką, a następnie zamoczysz w roztrzepanym jajku.

Usmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż mięso będzie zarumienione.

Skoro już wiesz, jak usmażyć mięso z rosołu, wykorzystaj mój przepis, będzie to idealny pomysł na dodatek do dania głównego lub na obiad.

Alergeny w mięsie z rosołu na patelni

Lista alergenów dla mięsa z rosołu na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze mięsa z rosołu na patelni

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolne kawałki mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
200.49
240.59
Białko (g)
16.81
20.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
18.65
22.38
Węglowodany przyswajalne (g)
18.65
22.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.11
7.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
4.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.64
3.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
97.47
116.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.29
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.10
6.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.71
53.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
75.48
90.58
Potas (mg)
193.60
232.32
Wapń (mg)
17.26
20.71
Fosfor (mg)
164.06
196.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.59
29.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.09
2.51
Cynk (mg)
1.49
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa z rosołu na patelni 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa z rosołu na patelni

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
600 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
32.00