Mięso z rosołu na patelni
- Udko kurczaka bez skóry - 4 sztuki (600 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na mięso z rosołu na patelni krok po kroku
Mięso z rosołu oczyść ze skóry i delikatnie wytrzyj za pomocą ręcznika.
Obtocz mięso w mące i zamocz w roztrzepanym jajku.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż kurczaka do momentu, aż będzie rumiany.
Mięso możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek np. do sałatki.
Więcej informacji na temat mięsa z rosołu na patelni
Mięso z rosołu na patelni w panierce jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Dzięki długiemu gotowaniu w wywarze z warzywami będzie nie tylko aromatyczne, ale i delikatne.
Od teraz nie musisz wyrzucać mięsa z rosołu lub spożywać go osobno.
Koniecznie poznaj mój przepis na mięso z rosołu na patelni i przekonaj się jak je przygotować.
Będziesz potrzebować tylko dowolną część kurczaka ugotowanego wcześniej w rosole, mąkę i jajko. Dodatkowo przyprawy takie jak sól, pieprz i papryka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Mięso, na którym najczęściej gotujemy rosół to kurczak lub indyk, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Do przygotowania mojego przepisu będzie potrzebne Ci chude mięso, sam zdecyduj czy będzie to kurczak, czy indyk.
Zatem, jak zrobić mięso z rosołu na patelni?
Wystarczy, że obierzesz mięso ze skóry i obsypiesz mąką, a następnie zamoczysz w roztrzepanym jajku.
Usmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż mięso będzie zarumienione.
Skoro już wiesz, jak usmażyć mięso z rosołu, wykorzystaj mój przepis, będzie to idealny pomysł na dodatek do dania głównego lub na obiad.
Alergeny w mięsie z rosołu na patelni
Lista alergenów dla mięsa z rosołu na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze mięsa z rosołu na patelni
W podobny sposób możesz przygotować dowolne kawałki mięsa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.