Mięso w słoiku z galaretką
- Łopatka wieprzowa (1500 g)
- Boczek surowy (700 g)
- Cebula - e sztuki (400 g)
- Żelatyna (60 g)
Przepis na mięso w słoiku z galatertką krok po kroku
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
Z]Po tym czasie zmiel mięso razem z przyprawami.
Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i dodaj do mięsa, wyrób dokładnie.
Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości, zakręć szczelnie pokrywką.
Słoiki wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu.
Ugotowane słoiki z mięsem wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.
-
Karkówka w słoiku
-
Kiełbasa słoikowa
-
Pasztet w słoiku
-
Boczek w słoiku
-
Zylc
-
Kiełbasa w słoiku
-
Mięso mielone w słoikach
-
Mięso mielone w słoiku
-
Tuszonka w słoikach
-
Szynka w słoiku
-
Mięso w słoikach pieczone
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
-
Gulasz do słoika
-
Golonka w słoiku
-
Klopsy w occie
-
Smalec z mięsem w słoiku
-
Mięso w kawałkach w słoiku
-
Mielonka w słoiku po staropolsku
-
Mięso w słoikach
Więcej informacji na temat mięsa w słoiku z galaretką
Pyszne mięso w słoiku z galaretką to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Konserwa domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na jakość mięsa dodanego do twojego wyrobu. Podstawą dobrej konserwy jest świeże, dobrej jakości mięso. Przepis na mięso w słoiku z galaretką jest proste do przygotowania, dlatego nie musisz się obawiać jego wyrobów. Do przygotowania mięsa w słoiku potrzebujesz następujących składników: łopatki wieprzowej, boczku wieprzowego, soli, pieprzu, czosnku, majeranku, cebuli, oregano, liścia laurowego i ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki oraz żelatyna.
Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką? Mięso pokrój na mniejsze kawałki lub użyj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Zmiel mięso razem z przyprawami. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i dodaj do mięsa, wyrób dokładnie. Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości, zakręć szczelnie pokrywką. Wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu. Wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.
Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, bierze udział w procesie przenoszenia tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Cebula jest popularnym warzywem od setek lat jest cenionym za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów.
Podsumowując smaczne mięso w słoiku z galaretką jest doskonałą propozycją na domową konserwę w słoiku oraz jako wyroby na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek na śniadanie lub do pracy. Dobre mięso powinno być peklowane z dodatkiem soli i przypraw, nie powinno się używać saletry do peklowania mięsa.
Alergeny w mięsie w słoiku z galaretką
Lista alergenów dla mięsa w słoiku z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso w słoiku z galatertką
Wartości odżywcze mięsa w słoiku z galaretką
Mięso w słoiku przygotowane w domu to świetna alternatywa gotowych konserw. Domowy wyrób nie zawiera konserwantów. Zawiera także dużo mniej soli.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.