Mięso w słoiku z galaretką

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik z mięsem w galarecie
Mięso w słoiku z galaretką
Mięso w słoiku z galaretką to doskonała propozycja na domową konserwę. Domowe wyroby zawierają lepszej jakości mięso i nie zawierają konserwantów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 180 min
650 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1500 g)
  • Boczek surowy (700 g)
  • Cebula - e sztuki (400 g)
  • Żelatyna (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na mięso w słoiku z galatertką krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Z]Po tym czasie zmiel mięso razem z przyprawami.

Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i dodaj do mięsa, wyrób dokładnie.

Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości, zakręć szczelnie pokrywką.

Słoiki wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu.

Ugotowane słoiki z mięsem wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.

Jak oceniasz przepis na mięso w słoiku z galatertką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat mięsa w słoiku z galaretką

Pyszne mięso w słoiku z galaretką to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Konserwa domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na jakość mięsa dodanego do twojego wyrobu. Podstawą dobrej konserwy jest świeże, dobrej jakości mięso. Przepis na mięso w słoiku z galaretką jest proste do przygotowania, dlatego nie musisz się obawiać jego wyrobów. Do przygotowania mięsa w słoiku potrzebujesz następujących składników: łopatki wieprzowej, boczku wieprzowego, soli, pieprzu, czosnku, majeranku, cebuli, oregano, liścia laurowego i ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki oraz żelatyna.

Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką? Mięso pokrój na mniejsze kawałki lub użyj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Zmiel mięso razem z przyprawami. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i dodaj do mięsa, wyrób dokładnie. Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości, zakręć szczelnie pokrywką. Wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu. Wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, bierze udział w procesie przenoszenia tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Cebula jest popularnym warzywem od setek lat jest cenionym za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów.

Podsumowując smaczne mięso w słoiku z galaretką jest doskonałą propozycją na domową konserwę w słoiku oraz jako wyroby na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek na śniadanie lub do pracy. Dobre mięso powinno być peklowane z dodatkiem soli i przypraw, nie powinno się używać saletry do peklowania mięsa.

Alergeny w mięsie w słoiku z galaretką

Lista alergenów dla mięsa w słoiku z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso w słoiku z galatertką

Wartości odżywcze mięsa w słoiku z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Mięso w słoiku przygotowane w domu to świetna alternatywa gotowych konserw. Domowy wyrób nie zawiera konserwantów. Zawiera także dużo mniej soli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
250.08
650.20
Białko (g)
15.40
40.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
1.40
3.65
Węglowodany przyswajalne (g)
1.15
2.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.66
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
19.93
51.82
Tłuszcze nasycone (g)
8.63
22.43
Tłuszcze nienasycone (g)
11.31
29.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.70
22.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.60
6.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
4.02
10.46
Witamina B6 (mg)
0.29
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.43
Witamina C (mg)
1.51
3.92
Witamina D (µg (mcg))
1.06
2.77
Witamina E (mg)
0.22
0.58
Retinol (µg (mcg))
4.02
10.46
Tiamina (mg)
0.52
1.34
Ryboflawina (mg)
0.19
0.49
Niacyna (mg)
3.24
8.42
Foliany (µg (mcg))
6.35
16.52
Beta karoten (µg (mcg))
0.15
0.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
239.31
622.20
Potas (mg)
245.51
638.33
Wapń (mg)
14.74
38.32
Fosfor (mg)
151.56
394.05
Magnez (mg)
15.57
40.49
Żelazo (mg)
0.75
1.95
Cynk (mg)
1.85
4.81
Miedź (mg)
0.11
0.29
Mangan (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa w słoiku z galaretką 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa w słoiku z galaretką

Koszt składników
89.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Boczek surowy
700 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 7
28.00
Za 700 g
Cebula
400 g
e sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Żelatyna
60 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 60 g
Koszt składników
89.50