Mięso w słoikach pieczone

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso w słoikach pieczone na białym tle.
Mięso w słoikach pieczone
Mięso w słoikach pieczone to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa. Mięso przygotowane w domu jest bardzo smaczne i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 120 min
1121 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1500 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kumin, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, słoiki, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na mięso w słoikach pieczone krok po kroku

Łopatkę pokrój w kostkę.

Boczek pokrój w paski.

Umieść mięso w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.

Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem i kuminem.

Wlej 300 ml wody, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszaj do połączenia składników.

Umieść mięso w lodówce na 24 godziny.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść w nich mięso do 3/4 wysokości.

Zakręć dokładnie.

Słoiki wstaw do piekarnika.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.

Jak oceniasz przepis na mięso w słoikach pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat mięsa w słoikach pieczonego

Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek przygotowany w domu. Pieczone mięso jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Mięso w słoikach jest niskokaloryczne i można je podać dla gości będących na diecie redukcyjnej. Przepis na mięso w słoikach pieczone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia konserwy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy, cebula, czosnek, natka pietruszki, majeranek, kumin, papryka ostra, sól, pieprz.

Jak zrobić mięso w słoikach pieczone? Łopatkę pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. Umieść mięso w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem i kuminem. Wlej wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj do połączenia składników. Umieść mięso w lodówce na 24 godziny. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w nich mięso do 3/4 wysokości. Zakręć dokładnie. Słoiki wstaw do piekarnika. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 120 minut.

Boczek wieprzowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso wieprzowe zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego serca. Pomaga także obniżać ciśnienie krwi. Potas ponadto reguluje pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Boczek jest jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.

Podsumowując smaczne mięso jest idealne do kanapek przygotowywanych na różne okazje. Mięso sprawdzi się jako zakąska do wódki. Pyszne mięso podać można podczas imprezy ze znajomymi jak przekąskę. Użyć można także innego rodzaju mięsa takiego jak kurczaka lub indyk. W przypadku mięsa drobiowego należy pozostawić je ze skórą. Do mięsa drobiowego można dodać olej rzepakowy lub masło. Mięso jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce lub spiżarni przez kilka tygodni.

Alergeny w mięsie w słoikach pieczonym

Lista alergenów dla mięsa w słoikach pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso w słoikach pieczone

Wartości odżywcze mięsa w słoikach pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso przygotowane w domu nie zawiera dodatku konserwantów i ma lepszy skład jakościowy niż sklepowe konserwy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
233.57
1121.15
Białko (g)
13.65
65.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
1.62
7.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
6.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
18.77
90.10
Tłuszcze nasycone (g)
8.17
39.24
Tłuszcze nienasycone (g)
10.60
50.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.22
39.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
11.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
8.70
41.74
Witamina B6 (mg)
0.29
1.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
2.69
Witamina C (mg)
3.29
15.80
Witamina D (µg (mcg))
1.13
5.43
Witamina E (mg)
0.21
1.00
Retinol (µg (mcg))
3.50
16.79
Tiamina (mg)
0.54
2.60
Ryboflawina (mg)
0.20
0.94
Niacyna (mg)
3.23
15.49
Foliany (µg (mcg))
8.09
38.83
Beta karoten (µg (mcg))
62.51
300.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
196.00
940.80
Potas (mg)
258.65
1241.52
Wapń (mg)
15.98
76.72
Fosfor (mg)
151.99
729.56
Magnez (mg)
16.05
77.04
Żelazo (mg)
0.84
4.02
Cynk (mg)
1.94
9.32
Miedź (mg)
0.07
0.33
Mangan (mg)
0.01
0.05
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa w słoikach pieczonego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa w słoikach pieczonego

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
76.00