Mięso w słoikach pieczone
- Łopatka wieprzowa (1500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na mięso w słoikach pieczone krok po kroku
Łopatkę pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w paski.
Umieść mięso w misce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.
Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem i kuminem.
Wlej 300 ml wody, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszaj do połączenia składników.
Umieść mięso w lodówce na 24 godziny.
Słoiki wyparz wrzątkiem.
Umieść w nich mięso do 3/4 wysokości.
Zakręć dokładnie.
Słoiki wstaw do piekarnika.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.
-
Karkówka w słoiku
-
Kiełbasa słoikowa
-
Mięso w słoiku z galaretką
-
Pasztet w słoiku
-
Boczek w słoiku
-
Zylc
-
Kiełbasa w słoiku
-
Mięso mielone w słoikach
-
Mięso mielone w słoiku
-
Tuszonka w słoikach
-
Szynka w słoiku
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
-
Gulasz do słoika
-
Golonka w słoiku
-
Klopsy w occie
-
Smalec z mięsem w słoiku
-
Mięso w kawałkach w słoiku
-
Mielonka w słoiku po staropolsku
-
Mięso w słoikach
Więcej informacji na temat mięsa w słoikach pieczonego
Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek przygotowany w domu. Pieczone mięso jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Mięso w słoikach jest niskokaloryczne i można je podać dla gości będących na diecie redukcyjnej. Przepis na mięso w słoikach pieczone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia konserwy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy, cebula, czosnek, natka pietruszki, majeranek, kumin, papryka ostra, sól, pieprz.
Jak zrobić mięso w słoikach pieczone? Łopatkę pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. Umieść mięso w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem i kuminem. Wlej wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj do połączenia składników. Umieść mięso w lodówce na 24 godziny. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w nich mięso do 3/4 wysokości. Zakręć dokładnie. Słoiki wstaw do piekarnika. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 120 minut.
Boczek wieprzowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso wieprzowe zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego serca. Pomaga także obniżać ciśnienie krwi. Potas ponadto reguluje pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Boczek jest jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.
Podsumowując smaczne mięso jest idealne do kanapek przygotowywanych na różne okazje. Mięso sprawdzi się jako zakąska do wódki. Pyszne mięso podać można podczas imprezy ze znajomymi jak przekąskę. Użyć można także innego rodzaju mięsa takiego jak kurczaka lub indyk. W przypadku mięsa drobiowego należy pozostawić je ze skórą. Do mięsa drobiowego można dodać olej rzepakowy lub masło. Mięso jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce lub spiżarni przez kilka tygodni.
Alergeny w mięsie w słoikach pieczonym
Lista alergenów dla mięsa w słoikach pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso w słoikach pieczone
Wartości odżywcze mięsa w słoikach pieczonego
Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso przygotowane w domu nie zawiera dodatku konserwantów i ma lepszy skład jakościowy niż sklepowe konserwy.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.