Mięso w kawałkach w słoiku

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso w kawałkach w słoiku podane na drewnianym blacie.
Mięso w kawałkach w słoiku
Mięso w kawałkach w słoiku to świetna opcja dla każdego, kto kocha proste domowe wyroby mięsne. To mięso w słoiku to nic innego jak pyszna galareta mięsna.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 180 min
507 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karkówka wieprzowa (800 g)
  • Łopatka wieprzowa (700 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na mięso w kawałkach w słoiku krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę. Wetrzyj w nie przyprawy i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Mięso przełóż do słoików, ciasno upychając. Na wierzch wlej po 7 łyżek wody.

Słoiki zakręć i wstaw do dużego garnka wypełnionego wodą. Podgrzewaj je przez 2 i pół godziny.

Następnie ostudź mięso i przełóż do lodówki.

Jak oceniasz przepis na mięso w kawałkach w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat mięsa w kawałkach w słoiku

Mięso w kawałkach w słoiku to świetna opcja dla każdego, kto kocha proste domowe wyroby mięsne. To mięso w słoiku to nic innego jak pyszna galareta mięsna.

Przepis na mięso w kawałkach w słoiku to doskonały pomysł na ciekawe smarowidło do kanapek. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to co najlepsze mogło do niego przejść. Nie trzeba wcale wybierać takiego wyrobu tylko ze sklepu. To sklepowe ma zwykle bardzo dużo konserwantów i dodatków do żywności. Obfituje również w nadmiar soli, która nie wpływa korzystnie na układ krwionośny. To fantastyczny wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso przetworzone, jednak chcą je włączyć do menu w nieco lepszej dla zdrowia formie. Dzięki temu, że przygotowuje się je samodzielnie w domu, można dostosować ilość przypraw i dodatków, by całość nam odpowiadała.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso w kawałkach w słoiku, by było pyszne, a przy okazji dobre do chleba, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników galarety. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna. Ta mięsna potrawa jest też niezwykle zdrowa. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu, jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz. To wersja galaretki, w której nieco więcej jest mięsa, dlatego spokojnie można traktować ją właśnie jako smarowidło do kanapek. Najlepiej komponuje się na chlebie żytnim i w towarzystwie natki pietruszki.

Alergeny w mięsie w kawałkach w słoiku

Lista alergenów dla mięsa w kawałkach w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso w kawałkach w słoiku

Wartości odżywcze mięsa w kawałkach w słoiku

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
253.65
507.30
Białko (g)
19.79
39.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.76
37.52
Tłuszcze nasycone (g)
7.94
15.87
Tłuszcze nienasycone (g)
10.82
21.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.18
16.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.64
5.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
3.85
7.70
Witamina B6 (mg)
0.34
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.76
1.52
Witamina C (mg)
0.24
0.49
Witamina D (µg (mcg))
1.09
2.19
Witamina E (mg)
0.29
0.57
Retinol (µg (mcg))
3.85
7.70
Tiamina (mg)
0.58
1.16
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Niacyna (mg)
4.41
8.83
Foliany (µg (mcg))
3.35
6.70
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
236.90
473.80
Potas (mg)
290.75
581.50
Wapń (mg)
12.35
24.70
Fosfor (mg)
204.40
408.80
Magnez (mg)
17.55
35.10
Żelazo (mg)
0.87
1.74
Cynk (mg)
2.49
4.97
Miedź (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa w kawałkach w słoiku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa w kawałkach w słoiku

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
800 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 800 g
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Koszt składników
61.00