Mięso w kawałkach w słoiku
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Karkówka, łopatka wieprzowa i boczek bez kości – to trio, które podbije Twoje kubki smakowe. Mięso w kawałkach w słoiku to esencja domowego smaku, idealne na kanapki czy do obiadu. Prosta marynata podkreśla naturalne walory mięs, a powolne duszenie w słoikach pozwala na zachowanie pełni aromatu i soczystości.
Składniki dla 10 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 800 g
- Łopatka wieprzowa - 700 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę. Wetrzyj w nie przyprawy i odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Mięso przełóż do słoików, ciasno upychając. Na wierzch wlej po 7 łyżek wody.
- Słoiki zakręć i wstaw do dużego garnka wypełnionego wodą. Podgrzewaj je przez 2 i pół godziny.
- Następnie ostudź mięso i przełóż do lodówki.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny