Mięso pieczone w rękawie
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sok z cytryny (7 ml)
Przepis na mięso pieczone w rękawie krok po kroku
Polędwiczkę oczyść z błonek i natrzyj ją przyprawami.
Mięso przełóż do dużej miski i polej oliwą i sokiem z cytryny. Zostaw mięso w misce na 2 godziny.
Przełóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz go.
Mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
Całość piecz w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat mięsa pieczonego w rękawie
Mięso pieczone w rękawie to doskonały sposób na zdrowy posiłek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Wieprzowina w rękawie smakuje wspaniale.
Przepis na mięso pieczone w rękawie to doskonały pomysł na pyszny dodatek mięsny, który doskonale sprawdzi się na obiad. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Polędwiczka pieczona w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy jej spróbują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso pieczone w rękawie, by było smaczne i miękkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego ile czasu piec mięso wieprzowe, by było smaczne. Oczywiście czas pieczenia może się nieco różnić ze względu na różnice w sprzęcie, jednak jest to przybliżony czas odpowiedni, by powstało miękkie mięso wieprzowe. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się polędwiczka wieprzowa. Będzie doskonałym wyborem na rodzinny obiad. Można ją podawać z ziemniakami, a także ryżem czy kaszą. Najlepiej sprawdzi się z odrobiną sosu. Polędwiczki przygotowane w takim wydaniu są bardzo delikatne i lekkostrawne. Przygotowuje się je w piekarniku, bez dodatku tłuszczu, wiec sprawdzą się również na diecie redukcyjnej, czy lekkostrawnej.
Alergeny w mięsie pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla mięsa pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso pieczone w rękawie
Wartości odżywcze mięsa pieczonego w rękawie
To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.