Mięso pieczone w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone mięso na drewnianej desce
Mięso pieczone w rękawie
Mięso pieczone w rękawie to doskonały sposób na zdrowy posiłek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Wieprzowina w rękawie smakuje wspaniale.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
249 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sok z cytryny (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Przepis na mięso pieczone w rękawie krok po kroku

Polędwiczkę oczyść z błonek i natrzyj ją przyprawami.

Mięso przełóż do dużej miski i polej oliwą i sokiem z cytryny. Zostaw mięso w misce na 2 godziny.

Przełóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz go.

Mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.

Całość piecz w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na mięso pieczone w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat mięsa pieczonego w rękawie

Mięso pieczone w rękawie to doskonały sposób na zdrowy posiłek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Wieprzowina w rękawie smakuje wspaniale.

Przepis na mięso pieczone w rękawie to doskonały pomysł na pyszny dodatek mięsny, który doskonale sprawdzi się na obiad. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Polędwiczka pieczona w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy jej spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso pieczone w rękawie, by było smaczne i miękkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego ile czasu piec mięso wieprzowe, by było smaczne. Oczywiście czas pieczenia może się nieco różnić ze względu na różnice w sprzęcie, jednak jest to przybliżony czas odpowiedni, by powstało miękkie mięso wieprzowe. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się polędwiczka wieprzowa. Będzie doskonałym wyborem na rodzinny obiad. Można ją podawać z ziemniakami, a także ryżem czy kaszą. Najlepiej sprawdzi się z odrobiną sosu. Polędwiczki przygotowane w takim wydaniu są bardzo delikatne i lekkostrawne. Przygotowuje się je w piekarniku, bez dodatku tłuszczu, wiec sprawdzą się również na diecie redukcyjnej, czy lekkostrawnej.

Alergeny w mięsie pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla mięsa pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso pieczone w rękawie

Wartości odżywcze mięsa pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
181.04
249.83
Białko (g)
18.66
25.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
0.09
0.12
Węglowodany przyswajalne (g)
0.08
0.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.01
Glukoza (g)
0.01
0.02
Fruktoza (g)
0.01
0.02
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
11.35
15.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
8.55
11.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.18
9.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
1.88
Cholesterol (mg)
58.88
81.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.70
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.65
Witamina C (mg)
0.49
0.68
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.38
Witamina E (mg)
1.37
1.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.89
1.23
Ryboflawina (mg)
0.31
0.43
Niacyna (mg)
5.99
8.26
Foliany (µg (mcg))
0.25
0.35
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
47.28
65.24
Potas (mg)
357.37
493.17
Wapń (mg)
5.59
7.72
Fosfor (mg)
220.21
303.89
Magnez (mg)
24.53
33.86
Żelazo (mg)
0.93
1.28
Cynk (mg)
1.69
2.34
Miedź (mg)
0.08
0.11
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa pieczonego w rękawie 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa pieczonego w rękawie

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sok z cytryny
7 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Koszt składników
41.00