Przepis na mięso mielone z ryżem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
garnek, miska, patelnia

Ryż ugotuj zgodne z przepisem na opakowaniu.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do mięsa dodaj ugotowany ryż, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj składniki.

Z mięso ulep kotlety.

Smaż je na oleju.

Mięso mielone z ryżem na talerzu
Mięso mielone z ryżem
Koszt przygotowania dania
17.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Mięso mielone z ryżem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mięsie mielonym z ryżem

Pyszne mięso mielone z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, które idealnie sprawdzi się na obiad oraz spotkanie rodzinne. Kotlety z dodatkiem ryżu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Mięso mielone z ryżem, cebulką i przyprawami zachwyci każdego, i gwarantuję, że potrawa zniknie w mgnieniu oka. Mięso możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić mięso mielone z ryżem? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy ugotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, cebulkę, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie mieszamy składniki. Z mięsa lepimy okrągłe kotlety i smażymy je na oleju.

Przepis na mięso mielone z ryżem jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ryżu, który posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ryż to przede wszystkim bogactwo węglowodanów i białka. Dodatkowo posiada minimalnie ilości tłuszczu w swoim składzie. Warto wybierać ryż brązowy, ponieważ zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu syci nas na dłużej oraz poprawia prace jelit. Ryż brązowy jest również wskazany dla osób z nadwagą i otyłością, ponieważ jego spożycie pomaga w procesie redukcji masy ciała oraz utrzymaniu jej. Ryż także należy do produktów bezglutenowych dzięki czemu produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób z nietolerancja glutenu i celiakią. Duża zawartość błonnika pokarmowego przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także zalecany jest dla osób z cukrzycą. Ponadto ryż jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, które prawidłowo wpływają na nasz układ nerwowy.

Pomysł na kotlety mielone z ryżem są szybkie do przyrządzenia. Smaczne są również z papryką oraz można wykorzystać ryż smażony do ich zrobieni. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i prosty przepis na pewno ułatwi ich przygotowanie.

Wartości odżywcze mięsa mielonego z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
219.08 kcal
328.61 kcal
Białko
14.84 g
22.25 g

Węglowodany w mięsie mielonym z ryżem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
22.45 g
33.67 g
Węglowodany przyswajalne
21.28 g
31.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
1.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
7.73 g
11.60 g
Tłuszcze nasycone
2.16 g
3.24 g
Tłuszcze jednonasycone
4.08 g
6.11 g
Tłuszcze wielonasycone
2.07 g
3.11 g
Cholesterol
64.21 mg
96.31 mg

Witaminy w przepisie na mięso mielone z ryżem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
19.14 µg (mcg)
28.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.52 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.70 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
19.14 µg (mcg)
28.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.36 mg
9.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.48 µg (mcg)
26.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.10 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mięso mielone z ryżem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
79.81 mg
119.71 mg
Potas
215.11 mg
322.67 mg
Wapń
21.22 mg
31.83 mg
Fosfor
183.36 mg
275.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
40.04 mg
60.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.54 mg
Cynk
1.23 mg
1.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego z ryżem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mięsie mielonym z ryżem

Lista alergenów dla mięsa mielonego z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania mięsa mielonego z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ryż brązowy
250 g
1 szklanka przed ugotowaniem
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
34.30
Jak oceniasz przepis na mięso mielone z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.7% osób